Sabina Silajdžić za N1: Korona zakon stimulira firme da otpuštaju radnike

Vijesti 15. apr 202009:50 > 10:13
N1

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Sabina Silajdžić kazala je za N1 kako je "korona zakon", koji je predložila Vlada FBiH, sramotan i neadekvatan jer stimulira firme da otpuštaju radnike. Govoreći da Novi dan rekla je kako tim zakonom nije predviđena obaveza isplate minimalca zbog čega radnici ostaju bez prihoda.

“Mnoge firme koje drugi mjesec ne rade zbog zabrane i imaju nula prihoda, neće biti u prilici da isplate minimalac. Poslodavac ako je human dat će radniku otkaz, to kaže ovaj korona zakon. Jer ako ga otpustite radnik će imati minimalnu naknadu za nezaposlene, a ako ga ostavite imat ćete uplate doprinosa, ali bez prihoda. Postavlja se pitanje šta je humanije. Ovo je sramotan zakon. Nemam povjerenja u institucionalnu kapacitiranost postojeće vlade”, rekla je Silajdžić.

Istakla je kako su za mala i srednja preduzeća trebali zamrznuti sva dugovanja jer ne postoji ekonomski rezon, ili moralni i etički, da se ta preduzeća terete za dugovanja u uslovima kada su im prihodi jednaka nuli. Nada se amandmanima kako bi se zakon poboljšao.

Kada je riječ o moratoriju na kredite, njen suprug i bankarski stručnjak Denis Silajdžić kazao je kako je odluka Agencije za bankarstvo FBiH da ostavi bankama da procijene kome trebaju dati moratorij, ispravna jer je u ovoj situaciji najmanje potrebno da destabiliziramo jako zdrav postojeći bankarski sistem.

“Bankama se ne smije nametati bilo koja odluka već da se olabavi postojeći zakonski okvir kojim se bankama omogućuje da urade taj moratorij. On obično traje u period od tri do 12 mjeseci i u tom periodu se ne plaćaju rate, obračunavaju se kamate, ali se one plaćaju tek kada se moratorij zatvori. Banke moraju procijeniti balans da koliko mogu zadrže stabilnost, a s druge strane maksimalno izađu u susret svojim klijentima”, rekao je Silajdžić.

Njegova supruga Sabina pojasnila je kako Agencija za bankarstvo FBiH nema mogućnost nametanja ili naređivanja te da je uradila sve što je mogla u ovom trentuku. Istakla je kako vjeruje da će banke to ispoštovati, odnosno da će svima koji su ostali bez posla i firmama koje ne rade, osigurati moratorij na kredite.

Kada su u pitanju kamatne stope za kredite, Denis Silajdžić je rekao kako da bi one mogle skočiti u našoj zemlji za nove kredite ukoliko se ispostavi da se naša zemlja ne nosi dobro s posljedicama ove krize jer bi u tom sliučaju skočio “suvereni rizik zemlje”.

“Svjetska ekonomija će definitivno prema procjenama MMF-a pasti za tri posto ove godine. U Evropi velike ekonomije na koje se vežemo imat će pad BDP-a za pet posto, što je jako puno. Mi sigurno nećemo biti ispod toga, možda do 10 posto maksimalno. Trebamo se pripremiti na asketski pristup ovoj godini. Ako ne bude novog vala korona virusa, mogli bismo da očekujemo brz oporavak naredne godine”, rekao je Silajdžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad