Sjetva u doba korone – vlasti podstiču proizvodnju hrane u kriznoj godini

Vijesti 15. apr 202017:05 > 18:50
N1

U doba epidemije korona virusa vlasti Republike Srpske podstiču stanovništvo da proizvode hranu u godini za koju je izvjesno da će biti krizna. Posjetili smo jedno domaćinstvo u Priječanima kod Laktaša, čiji članovi se ne boji gladi.

Zelena salata i luk su već zasađeni. Jelena i Nada iz Priječana kod Laktaša se spremaju da u narednim danima zasade još vrsta povrća.

“Sad možemo šta god hoćemo da sadimo – krastavce, paradajz, grah, mrkvu – bilo šta možeš saditi”, kazala je Nada Joldžić.

Iz ove petočlane porodice, koja čeka i šestog člana, zaposlena je samo jedna osoba, Jelenin muž, a Nadin sin. Ma kolike posljedice po ekonomiju uslijede nakon pandemije Joldžiči kažu gladi se ne boje.

“Imamo gice, kravu, tele, kokoške, mlijeko, jaja. Sve je kod nas domaće i sad smo odlučili ovaj plastenik da napravimo. Ne treba se bojati gladi. Ako posiješ za nadati se da će biti, ako ne posiješ neće sigurno, to je tako”, ispričala nam je Jelena Joldžić. 

U toku je podjela sjemenskih paketa za više od 10.000 domaćinstava u RS. Joldžići ovu pomoć nisu dobili.

“Mi smo zvali nekoliko puta, ali nismo uspjeli dobiti dosta ljudi sad to zove i onda smo odustali, od svojih sredstava smo to kupovali malo po malo”, kazala je Jelena. 

U Banjaluci je jutros počela podjela 450 paketa za sjetvu, koje je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede. Za još 650 građana koji su se prijavila grad će obezbjediti novčanu subvenciju u vrijednosti ovog paketa.

“Zasadiću nekih 600 kvadratnih metara, toliko sam pripremio nenadajući se ovom problemu. U ovoj teškoj situaciji je dobrodošao”, priča nam Siniša Čekić iz Banjaluke. 

“Vlada je obezbjedila dodatnih 2,5 miliona KM dodatnih sredstava mimo podsticaja, i ovo će sigurno da se posije i ovom mjerom obezbjeđujemo preko 500 hektara novih povrtnjaka”, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS.

Osnovni cilj je podstaći što više stanovništva da pristupi proizvodnji hrane u godini za koju je izvjesno da će biti krizna, poručuju predstavnici vlasti. Pad javnih prihoda je već primjetan.

“Mi za ovih mjesec dana, od 15. marta pa do danas već imamo pad prihoda između 5 i 7 miliona maraka, za toliko smo kratki u budžetu”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Cilj je i povećati sa četiri na pet hiljada hektara površine pod sojom. Za sve koji se odluče uzgajati ovu žitaricu Vlada će sufinansirati 50 posto troškova sjetve. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad