Dedić: Omogućili smo poljoprivrednicima da nemaju ograničenje kretanja

Vijesti 15. apr 202017:31 > 17:32
N1

Izvršili smo isplatu za sve poljoprivredne proizvođače, isplaćeno je 78 milona KM za preko tri hiljade proizvođača. Mogu biti sigurni da će imati sredstva na raspolaganju u vrijeme sjetve, poručio je danas tokom obraćanje medijima federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Dedić je otkrio kako je potpisan ugovor sa Svjetskom bankom čime je poljoprivrednicima stavljena na raspolaganje povoljna kreditna linija.

Također, ministra je kazao kako je izmijenjena naredba o ograničenju kretanja poljoprivrednicima.

“Omogućili smo poljoprivrednicima da nemaju ograničenje kretanja, to se odnosi i na one starije od 65 godina”, istakao je Dedić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodao je kako će se na sutrašnjoj sjednici usvojiti rebalans budžeta.

“U sektoru poljoprivrede zadržat ćemo budžet tako da poljoprivrednici mogu očekivati podršku za sve mjere”, naveo je Dedić.

Na kraju obraća medijima, ministar je kazao kako će po sporazumu CEFTA-e transport i trgovina osnovnim prehrambenim proizvodima imati prednost u odnosu na ostalu robu.

“Što se tiče naših mjera one su usmjerene na povećanje obima proizvodnje domaćih prehrambenih proizovda i samo tako možemo biti sigurni da nećemo biti ovisni o uvozu”, zaključio je Šemsudin Dedić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad