Terović: U izolatoriju smještena 22 pacijenta, dvoje na respiratoru

Vijesti 16. apr 202013:23 > 13:35
N1

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 77 osoba od čega je 11 pozitivno na korona virus. Prema podacima Kriznog štaba KS, u izolatoriju u Podhrastovima smještena su 22 pacijenata, od čega su dva na respiratoru.

Kako je rekao direktor Civilne zaštite KS Jasmin Terović, u posljednja 24 sata u KS se vratilo četvero građana koji su boravili van BiH i oni su smješteni u Studentski centar Bjelave, odnosno u karantin. U toku je transport još jednog sugrađanina koji je došao preko GP Kamenica.

Izdato je 55 rješenja o kućnoj samoizolaciji, a prema podacima MUP-a KS, rješenja je prekršilo 19 osoba dok je mjeru zabrane kretanja za vrijeme policijskog sata prekršilo 15 osoba.

“Zbog kršenja mjere o kućnoj samoizolaciji u karanten su smještene četiri osobe. One se nalaze u sedmom paviljonu Studentskog centra na Bjelavama“, rekao je Terović.

Uputio je apel građanima Kantona Sarajevo da ne pale korov jer su upravo ovakvim radnjama u proteklom periodu izazvali veći broj požara koji su srećom ugašeni zahvaljujući naporima vatrogasaca, ali i kiši koja je pala prije dva dana. Uputio je i apel MUP-u KS da osobe koje budu izazvale požare sankionišu adekvatnom kaznom.

Krizni štab KS je tokom prethodnog dana donirao medicinsku opremu velikom broju ustanova, a pomogli su i Reumalu u Fojnici koji je zatražio pomo. JU Dom zdravlja i Gerentološkom centru donirane su po dvije mašine za pranje i održavanje odijela za zdravstvene radnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad