Predloženo povlačenje zakona o NVO-u u RS

Vijesti 18. maj 201512:38 > 12:41
N1

Odbor Narodne skupštine RS za evropske integracije predložio je predlagaču da povuče Nacrt zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija.

Ovu informaciju potvrdili su članovi ovog skupštinskog odbora, nakon današnje sjednice, uoči sutrašnjeg zasijedanja Narodne skupštine RS-a.  

I Nacrt zakona o javnom okupljanju je “pao” na Odboru parlamenta RS za evropske integracije.  

Sudeći po ovim informacijama ni članovi skupštinske većine u RS, SNSD, DNS – SNS – SRS i SP, kao predlagači nisu stali iza Nacrta zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS.  

Ukoliko jedan skupštinski odbor ne podrži razmatranje zakona na sjednici parlamenta RS, to znači da se on i neće naći na dnevnom redu sjednice.

Nacrt zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS izazvao je oštre kritike nevladinog sektora, uz stav da nisu protiv kontrole rada, ali da se ova materija treba urediti na drugi način.  

I na sporni Nacrt zakona o javnom okupljanju u RS kritike su uputili predstavnici nevladinog sektora, ali i Sindikat u RS budući da smatraju da se nekim od odredbi krše prava na okupljanje i izražavanje mišljenja.