Fahrudin Solak: Rano je govoriti o velikim popuštanjima

Vijesti 18. apr 202018:54 > 18:55
N1

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite na pres-konferenciji je poručio da preporuke Svjetske zdravstvene organizacije nisu ohrabrujuće, te da upozoravaju na oprez. Solak je rekao da život ovdje teče normalno, ali da još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

“Naši sugrađani poštuju mjere koje su na snazi. Situacija je pod kontrolom. Ohrabruje nas manji broj zaraženih. Preporuke se poštuju. Mjera karantena za one koji ulaze u BiH pokazala se dobrom. Ustanovili smo ko je zaražen i ne prijeti dalja zaraza. Pratit ćemo situaciju i donositi preporuke i mjere”, izjavio je.

Načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite je rekao da su postojeće mjere na snazi do 30. aprila, te da će se nakon analize cjelokupne situacije donijeti odluka o ublažavanju ili pooštravanju mjera.

“Analizirat ćemo situaciju općenito, da li ćemo uvoditi neke nove mjere ili neke od mjera pooštriti. Pratit ćemo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koje nisu ohrabrujuće. Potenciraju da moramo biti na oprezu. Mnoštvo je dobrih situacija ovdje. Život teče normalno, nije zaustavljen. Nema mjesta opuštanju”, rekao je.

Ipak…

“Rano je pričati o velikim popuštanjima”.

Solak je kazao i to kako sumnja da se Bosna i Hercegovina može naći u situaciji u kojoj su Italija ili Španija, kazavši da su mjere uvedene na vrijeme.

“Zadužili smo kolege da naprave analizu mjera koje su na snazi, kako bi se neke popuštale, a neke ostale. Socijalna distanca i zaštita su mjere koje će zadnje biti povučene”, kazao je.

On je također rekao da bi naručeni respiratori trebali uskoro doći u BiH, a to bi trebala biti naredna sedmica. FBiH čeka isporuku 100 respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad