Hoće li Federacija BiH uskoro omogućiti istospolnim parovima bračnu zajednicu?

REUTERS/Đorđe Kojadinović

Damir i Goran dijele zajednički život u Sarajevu. Obojica tridesetih godina, zaposleni, kažu da se ni po čemu ne razlikuju od 'klasičnih parova', osim što zbog neregulisanog statusa istospolnih zajednica u Bosni i Hercegovini, ovakve parove država ne prepoznaje ni na koji način.

“Teško je ostvariti bilo kakva zajednička prava”, priču počinje Goran.

“Osim emotivnog aspekta i mi smo par koji ima svoje ciljeve i koji u svakodnevnom životu želi da ostvari neka svoja prava. Regulisanje zajedničke imovine, poreza, zdravstvenog osiguranja, posjeta u bolnici, to je nešto sa čim se heteroseksualni parovi ne susreću, a sa čim se zbog nedostatka zakona mi susrećemo svakodnevno”, kaže za Radio Slobodna Evropa Goran.

Sjeća se primjera kada je Damir bio bez posla i nije mogao koristiti njegovo zdravstveno osiguranje, što bi bilo moguće da žive u državi koja pravno prepoznaje istospolna domaćinstva.

“Mi smo skoro pričali o kupovini stana, ali zajednički nemamo pravnog osnova da to uradimo. Osim zdravstvenog osiguranja, koje je Goran spomenuo, naprimjer, ukoliko neko od nas dvojice završi u bolnici, može doći u situaciju da nema prava da posjeti onog drugog bez saglasnosti porodice, koja često negira zajednicu kao takvu”, objašnjava Goranov partner Damir, navodeći da je to čitava paleta životnih situacija koje nikog ne ugrožavaju i nikome ne uskraćuju prava koja već imaju.

Korak u Federaciji BiH, u RS nijedan

Zakon kojim bi bio regulisan status istospolnih zajednica u BiH, ne postoji. Prvi pomak napravljen je u oktobru 2018. godine kada je Vlada Federacije BiH donijela zaključak o formiranju radne grupe koja bi radila na izradi ovakvog zakona. Za skoro dvije godine radna grupa nije formirana.

Krajem januara ove godine, Vlada Federacije BiH prvi put je imenovala Interresornu radnu grupu koja je sa radom trebala da počne u aprilu, što je zbog pandemije korona virusa, odloženo.

Više na portalu radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad