Studenti UNSA se pripremaju za online ispite, profesori se različito snalaze

Vijesti 21. apr 202010:47 > 10:58
N1

Zbog pandemije korona virusa nastava na Univerzitetu u Sarajevu odvija se putem interneta. Realizacija se razlikuje od fakulteta do fakulteta, ali ovisi i od predmeta. Prema riječima studenata, neki profesori su se potrudili i nastavu održavaju putem online platformi dok neki samo pošalju materijale i ne odgovaraju na mailove i upite.

Kako su za N1 rekli iz Senata UNSA-e, u roku od sedam dana osigurali su odvijanje nastavnog proces za 27.000 studenata, a u saradnji sa studentskim organizacijama kontinuirano rade na unaprjeđenju cjelokupnog procesa. Online nastava na fakultetima i akademijama realizira se kroz nekoliko modela koji su vezani za korištenje kako komercijalnih, tako i rješenja u slobodnom/otvorenom kodu.

“Kod fakulteta koji su tradicionalno imali uvedene studijske programe koji su se realizirali po modelu učenja na daljinu (distance learning), korištene platforme (Moodle i sl.) su proširene i za korištenje na ostale studijske programe. Nadalje, za studijske programe koji su se odvijali u redovnom režimu studija uvedene su platforme Google učionica, Google Meet, Skype i Zoom meetings, BigBlueButton, zatvoreni Youtube kanali, Socrative platforma. Komunikacija se sa studentima vrši svim raspoloživim kanalima elektronske komunikacije (Viber, WhatsApp, Skype, Cisco Webex Meetings). Čak i za studijske programe koji nikada nisu izvođeni na daljinu, studiji instrumentalne muzike, svi nastavnici instrumentalne nastave koja se i inače izvodi jedan na jedan su u kontaktu sa svojim studentima online putem i tako ostvaruju uvid u vježbanje i napredak studenata, direktno/uživo putem skype ili neke druge aplikacije ili na način da studenti šalju svoje snimke nastavnicima ili asistentima na preslušavanje poslije čega slijedi analiza putem nekog od kanala elektronske komunikacije”, kazali su iz Službe za odnose s javnošću UNSA-e.

Dodaju da su nastavni materijali koje studenti trebaju koristiti tokom nastave, pored integriranih platformi (Moodle), studentima dostupni kroz Google Drive i OneDrive platforme.

Ipak, iz Studentskog parlamenta UNSA saznajemo da studenti nisu bili prezadovoljni odnosnom pojedinih profesora te su zbog toga zatražili izmjene u izvođenju online nastave.

“Kada je u pitanju zadovoljstvo studenata online nastavom ono se dosta diferencira u zavisnosti od fakulteta i predmeta. Bilo je slučajeva profesora koji su samo slali prezentacije i materijale za učenje, čak nisu odgovarali na e-mailove i to su smatrali online nastavom, dok s druge strane imamo profesore koji su to sve ozbiljno shvatili i drže online nastavu putem videa koristeći neku od online platformi. Anketa koju smo sproveli i koju je ispunilo oko 10.000 studenata pokazala je različit pristup od predmeta do predmeta”, kazali su iz SPUS-a za N1.

S obzirom da je ranije predviđeno da se u ovom periodu održavaju ispiti, Senat UNSA je 25. marta, kada je donio odluku o nastavku održavanja online nastave, uveo i mogućnost održavanja ispitia online za predbolonjske studente, te za parcijalne ispitie studentima koji studiraju po bolonjskom režimu. Iz SPUS-a naglašaaju kako je usvojena odluka koja daje fakultetima mogućnost da promijenje silabuse, načine ispitivanja, što uključuje i organizaciju online ispita, a sve u saradnji sa studentskim asocijacijama na fakultetima.

“Za sve one predmete za koje nisu organizirani online ispiti, Studentski parlament će tražiti da se organiziraju kao i ranije, kako studenti ne bi bili oštećeni za ispitne rokove”, kazali su iz SPUS-a.

U Zaključku Senata UNSA profesorima se savjetuje da redovno održavaju live konsultacije, kvizove i testove kako bi studente što bolje pripremili za ispite.

Odbrane završnih radova su odgođene do daljnjeg, osim u slučajevima hitnosti ili poštivanja zakonskih rokova kada se mogu odvijat u virtuelnoj učionici. Iz UNSA navode kako su se obratili Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS s molbom za upute kako pristupiti ovom pitanju uzvešiu obzir trenutnu epidemiološku situaciju.

Studentima je ova stiiacija itekako stresna, zbog čega je SPUS osigurao i telefonski broj za psihološko savjetovalište u saradnji sa studentskom poliklinikom.

“Studenti nam se svakodnevno javljaju sa problemima i izazovima sa kojima se susreću. U početku je bio značajan broj studenata koji su se žalili na stres i pritisak koji je uzrokovala cijela situacija u kojoj se nalazimo. Javljaju se i sa drugim problemima, koji su najčešće vezani za nastavu i ispite, a koje brzo rješavamo”, kazali su iz SPUS-a navodeći da 50 posto studenata živi van Kantona Sarajevo.

Na UNSA su u toku pripreme i za upis u studijsku 2020/2021 godinu. Fakulteti i akademije su dostavili upisne kvote, a plan upisa će biti razmatran na jednoj od sjednica Senata UNSA nakon čega će biti upoućen Vladi KS na saglasnost.

U slučaju da bude potrebno, upis će se odvijati online. Kako su nam rekli iz Univerziteta u Sarajevu, ova vrsta upisa će se vršiti na način da će učenici skenirati/slikati potrebne dokumente i dostavljati ih putem sistema, a originalne dokumente će dostavljati kao zadnji korak u procesu kada budu primljeni. Verifikacija za pristup učenika sistemu vršit će se putem SMS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad