Dom za stare Vidovo Vrelo u karantinu, medicinska sestra pet dana nije išla kući

Vijesti 21. apr 202017:03 > 19:18
N1

Potpuni karantin u Domu za stare Vidovo Vrelo kod Kneževa. Alarm za uzbunu bili su rezultati testiranja, pozitivne su dvije radnice i dvije starije štićenice doma.

“Sve ostale koje su bile u kontaktu sa njima su u kućnoj izolaciji. Medicinske tehničare smo prebacili da budu njegovatelji. Problem je u sporom pristizanju ili nedostatku testova. Ja mogu samo da pohvalim lokalni dom zdravlja, direktora, saradnja je dobra. Ali, mi kao ustanova socijalne zaštite nismo obuhvaćeni mjerama za nabavke. Kojeg god veletrgovca da nazovemo – jednostavno kažu nema, neće biti za 15 dana. I kada dođe rezervisano je za domove zdravlja, ide njima. Mi imamo pet običnih toplomjera, trebamo tri puta dnevno mjeriti temperaturu, stalno ih dezinfikovati, paziti da se ne prenosi”, ističe Dalibor Popović, direktor Doma za stare Vidovo vrelo.

Koliko teško je bez osnovnih stvari poput beskontaktnih toplomjera, biti medicinska sestra u domu za stare, zna Rada Perić.

N1: Da li iko misli na domove za stare?

Rada Perić: Mislim da ne. Nemamo dovoljno dezinfekcionih sredstava. Mislim da bi epidemiološka služba već morala da zna da mi tu imamo virus, da se to treba detaljno dezinfikovati. Imamo mi nešto naših dezinfekcionih sredstava, ali sve je to…

N1: Koliko već nisi bila kući?

Rada Perić: Ovo je već peti dan. Svi imamo kod kuće roditelje, djecu, trudimo se biti pozitivni. Straha naravno ima.. Ima nekih koji plaču, neki se smiju, zavisi sve od osobe do osobe.

U momentu kada smo posjetili dom, dvije zaražene bake, jedna od 95 i druga od 81 godine bile su unutra, a jedina koja je o njima medicinski brinula je upravo sestra Rada. Obećanje je u međuvremenu ispunjeno, bake su kolima Doma zdravlja Kneževo i prebačene na UKC RS.

A kako je dom za stare u sred sela, strah se širi među seljanima.

“Ne izlazim ja nikuda”, kaže Drago Komljenović, Vidovo Vrelo-Kneževo. Deda Drago opisuje nam susret sa jednom radnicom doma…

“Ona otvori kapiju, ja prođoh kraj nje, utekoh kući, velim može li proći tako brzo na mene. Nisam se ja sastajao s njom, samo prošao, kao ja i ti sada. Strahujem Boga mi, stariji sam ja čovjek. Kod mene djeca ne dolaze, šta ću. Ja jutros u kući sjedim, kad čovjek na vrata, stavio masku na usta, ja ga istjeram, zatvaram se. Kod trgovkinje otišao po cigare cestom, ona mi žena izbaci s prozora, ja otišao kući”.

Danas je testirana polovina od 50 korisnika doma. Toliko je bilo testova u Kneževu. Desetkovano je osoblje, većina je u samoizolaciji. Zato svi, od direktora do kuharica rade sve. A dok očekuju rezulate konstatuju:

“Nadamo se najboljem, spremni smo na najgore”, poručuje medicinska sestra Rada Perić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad