HNK: Troje zaraženih u Čitluku, Čapljina četvrti dan bez novih slučajeva zaraze

Vijesti 22. apr 202013:14 > 13:30
N1

U posljednja 24 sata u SKB Mostar testirano je 228 uzoraka od čega je troje pozitivno. Riječ je o stanovnicima Čitluka.

Prema riječima specijaliste infektologa SKB Mostar Siniše Skočibušića, u bolnici se nalazi 20 bolesnika od čega je pet na mehaničkoj ventilaciji, a 15 u izolacijskom bloku. Na oksigen terapiji je sedam pacijenata. Jučer je otpušten jedan pacijent koji je ozdravio.

Stanje pacijenata na respiratorima je i dalje teško.

Prema riječima savjetnika premijera HNK Darka Juke, do sada je izdato 2.713 rješenja o samizolaciji. MUP HNK je izvršio 476 nadzora, a samo jedan je prekršio tu mjeru.

N1

 Na konferenciji za medije obratio se i zapovjednik Kriznog štaba Čapljine Smiljan Vidić koji je rekao kako u protekla četiri dana nisu imali pozitivnih slučajeva.

“Trenutno na području grada imamo 23 pozitivne osobe, a 187 je u kućnoj izolaciji. Generalna ocjena je da se ogroman broj ovih koji su u smaoizolaciji pridržavaju mjera, ali ima pojedinaca koji su ih kršili. Kako je vrijeme dmicalo, ljudsi su dolazili do spoznaje da tim svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju sebe i sve oko sebe, te sada više nemamo kršenje samoizolacije”, rekao je Vidić.

Dodao je kako su podijelili maske svim stanovnicima, a da su za medicinske radnike nabavili 100 specijaliziranih odijela i ostalo što je potrebno.

Zahavalio se građanima koji su se pridržavali mjera te izrazio nadu kako će se trend negativnih rezultata nastaviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad