Špediteri s Rače protiv preseljenja carinskog terminala, zaprijetili blokadom

Vijesti 22. apr 202014:54 > 15:02
N1

Špediteri sa graničnog prelaza Rača zatražili su danas od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da se preseljenje Carinske ispostave Bijeljina ne obavlja ishitreno i u vanrednom stanju, a u suprotnom su zaprijetili obustavom saobraćaja u znak protesta.

“Svojim ishitrenim odlukama natjeraćete nas da sutra pristupimo obustavi rada i samim tim blokiramo transport robe kroz BiH dok ne dobijemo zvanično obavještenje Uprave o daljim postupcima”, navodi se u pismu dostavljenom i medijima.

Ako je već neophodno preseljenje Carinske ispostave Bijeljina, špediteri traže da to bude nakon prestanka vanrednog stanja i da im se omogući specijalni postupak prolaska kamiona preko graničnog prelaza Rača do carinske ispostave.

Špediteri na Rači juče su usmeno obaviješteni da se u narednih tri do pet dana preseljava Carinska ispostava Bijeljina na novi terminal kod firme “Perić”.

“Taj postupak smatramo neprihvatljivim, a u uslovima vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona nismo ni u mogućnosti da sve to obavimo u ovako kratkom roku, zbog čega odbijamo preseljenje koje je najavljeno u narednih tri do pet dana”, poručili su špediteri sa Rače.

Oni zahtijevaju od UIO BiH da im se zvanično obrati i upozna ih o svojim planovima najkasnije do sutra u 11.00 časova.

Nakon tog roka, špediteri najavljuju obustavu rada od 12.00 do 15.00 časova, koju će produžavati svaki naredni dan.

U pismu se ističe da ishitrenim postupcima UIO BiH nije doveden u pitanje samo interes špediterskih kuća, već prevoznika, uvoznika i cjelokupne privrede i to u vrijeme borbe protiv epidemije virusa korona i njenih posljedica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad