Čerkez: Popuštanje mjera moguće sljedeće sedmice

Vijesti 23. apr 202012:08 > 12:22
N1

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez govorio je na današnjoj pres-konferenciji o mogućem popuštanju mjera, te naveo kako bi to moglo biti već od naredne sedmice.

Čerkez je iznio i podatke o novooboljelim na području Federacije Bosne i Hercegovine, te je istakao kako je u protekla 24 sata testirano 779 građana, od kojih je 14 pozitivnih na korona virus.

Tako je u FBiH sada ukupno 784 osoba pozitivno na korona virus. Ukupno je urađeno 11.975 testiranja. Kad je riječ o oboljelim, 54 posto su žene a 46 posto su muškarci.

“Najveći broj zaraženij je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno 230 osoba, u Sarajevskom kantonu 108, Zeničko-dobojskom 107, Unsko-sanskom 76, Srednjobosanskom 38, Bosansko-podrinjskom 20 i u Posavskom 3. Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, 61 je hospitalizovan, 7 je na respiratorima i jako je bitan i podatak koji nas čini optimističnim da je 169 osoba koji su oporavljeni. U protkela 24 sata njih je 26. Broj oporavljenih raste”, kazao je Čerkez.

S obzirom da nema povećanja oboljelih, Čerkez je naveo kako je to dobra osnova za popuštanje određenih mjera tokom naredne sedmice.

“U narednom periodu, odnosno početkom narednog tjedna na osnovu naših preporuka očekujemo da i Krizni štab civilne zaštite prihvati mjere predložene, a to su mjere prvenstveno mogućnost izlaska osoba preko 65 godina i djece. Kad su u pitanju prvomajski praznici, molim građane da ih provedemo ne na roštiljima nego pod punom ličnom zaštitom da ne bi dovodili sve ovo što je do sad urađeno u ponovni rizik. Svi naši sugrađani moraju biti svjesni da ne govorimo o eliminaciji većine mjera. Ako omogućimo izlazak, morat će biti distanca, morat će se nositi maske, rukavice, a i dalje će važiti preporuka osobne higijene, posebno pranja ruka”, naglasio je Čerkez.

“Mjere će se ukidati sukcesivno, pratit ćemo šta se dešava. Molim stranovništvo na strpljenje, prvenstveno da se ne vode sa mjerama koje su u regionu, odnosno o popuštanju mjera ako se dese prije nego kod nas, jer je BiH prvi slučaj bio 9. mart, prema tome moramo biti vrlo oprezni”, istakao je.

Također je istakao kako postepeno vraćanje normalizaciji života ne znači vraćanje “normalnom životu”, već životu koji bi treba biti pun opreza i kojem bi svi morali da doprinesemo kao društvo da situacija ostane ovakva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad