Pilav: Nema naznaka da je neko od korisnika Gerontološkog centra zaražen

Vijesti 23. apr 202012:03 > 12:22
Screenshot/TV SA/N1

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav kazala je kako se u KS sa preventivnog prelazi na epidemiološko testiranje kako i otkrili koliko stanovnika je bilo u kontaktu sa korona virusom. Vrše se testiranja radnika i korisnika Geronotološkog centra i svi rezultati do sada su bili negativni.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS tokom online sjednice, Pilav je rekla kako na jedan pozitivni slučaj u FBiH imaju 22 negativna, što je dobro.

“Ušli smo u fazu da, pored preventivnog testiranja, testiramo ne samo prve kontakte već i treće linije. Prioritetno smo krenuli u testiranje svih zdravstvenih njegovatelja u staračkim domovima, a prvo smo radili s Gerontološkim centrom. Nakon zdravstvenih radnika testirat ćemo nezdravstvene radnike koji rade u tim ustanovama”, kazala je Pilav.

Navela je kako u KS u ovim socijalnim ustanovama radi 171 njegovatelj i 375 nezdravstvenih radnika, a da je u njima smješteno 1295 korisnika.

Istakla je kako od kraja januara, Zavod za javno zdravstvo KS, a potom i fomirani Krizni štab KS, imaju redovan kontakt sa socijalnim ustanovama te su ih savjetovali kako da koriste opremu i vrše dezinfekcije. Također, angažovan je i epidemiolog iz penzije.

“U Gerontološkom centru je testirano 35 zdravstvenih radnika koji su negativni, a od 346 korisnika testirano je njih 64 i oni su svi negativni. Odlučili smo se da nastavimo testiranja iako nema nikakvih naznaka da bi neko bio pozitivan jer niko nema simptome. Poduzete su sve mjere koje trebaju”, rekla je Pilav.

Navela je i to kako je u kontaktu s novofomiranim Naučnim tijelom KS u kojem se nalazi zastupnik Damir Marjanović koje je i savjetovalo da se rade tri vrste testiranja – preventivno, epidemiološko i naučno.

Ponovila je kako trenutno ima dovoljan broj testova, a da su zdravstvenim ustanovama i ugovorenim privatnim zdravstvenim ustanovama, te staračkim domovima, isporučili 430.000 hirurških jednokratnih maski.

U KS trenutno ima 19 timova za kućno uzimanje uzoraka koji su formirani nakon što je 20. marta registrovan prvi oboljeli u KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad