"Korona zakon" je za vladajuće pitanje od ''životne važnosti''

Vijesti 23. apr 202017:36 > 20:16
N1

Prvi put Federacija BiH je u deficitu od 777 miliona maraka, izjavio je pred zastupnicima premijer Fadil Novalić. Pad prihoda u budžet veći je od 300 miliona.

Rebalansom budžeta od blizu 5,5 milijardi maraka, kao i zaduženjima kod međunarodnih i domaćih banaka većim od 700 miliona – prvi su koraci ka formiranju stabilizacijskog fonda, ključne mjere za pomoć privredi u ovom bh. entitetu.

“Ove promptne mjere koje uključuju subvencije privredi kroz Fond za stabilizaciju i donošenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predstavljaju samo prvi pasivni paket. Mi ga tako u žargonu zovemo, ekonomskih mjera koje imaju za cilj da amortizuju tzv. prvi udar na ekonomiju. Užurbano radimo na dizajniranju drugog aktivnog paketa ekonomskih mjera koje će biti usmjerene na stimulaciju kako javne tako i privatne potrošnje, s ciljem pokretanja ekonomije kako bi se u što kraćem roku vratili na nivo ekonomskog rasta koji smo imali prije ove pandemije”, ističe premijer FBiH.

Odmah stižu i kritike. U SDP nezadovoljni, kažu, presporom reakcijom nadležnih. Više od mjesec je prošlo od proglašenje stanja prirodne nesreće – a tek danas se razmatraju prve ekonomske mjere. Rezovi u budžetu prave se tamo gdje ne treba, tvrde.

“Ako će Federacija uštedjeti par desetina ili stotina hiljada maraka na transferu Fond za studentske zajmove, na transferu za oblast nauke od značaja za Federaciju BiH, na borcima, na socijali, na kulturi i sportu i na obrazovanju kojima su smanjili po tri miliona KM onda zaista mislim da smo, što se kaže, da smo u potpunosti promašili našu misiju”, tvrdi Damir Mašić, šef Kluba SDP u ZD FBiH.

“Također brišu se sredstva za subvencioniranje privatnih preduzeća za uvezivanje radnog staža, brišu se kapitalni transferi javnim preduzećima, recimo onaj za sufinansiranje gradnje željezničke infrastrukture. Mislim da to upravo ne treba da se radi, ti kapitalni transferi treba da generiraju ekonomiju, oni daju taj neki zamajac”, zaključuje Amer Obradović, zastupnik NB u ZD FBiH.

Dok je za poziciju, posebno zastupnike koji dolaze iz SDA – usvajanje “Korona zakona”, pitanje od životne važnosti.

“Dvjesto miliona ide kantonima, 200 miliona ide u Fond za stabilizaciju mislim da su to mnogo bitnije stvari nego da raspravljamo da li je trenutno negdje na kulturi neopravdano skinuta neka pozicija od 500,600 ili 700 hiljada, a da zaboravimo da trebamo da brinemo o velikom broju radnika u realnom sektoru“, kaže Salko Zildžić, zastupnik SDA u ZD FBiH.

U HDZ-u su apelovali da se rebalansom budžeta posebno obrati pažnja na finansijsku pomoć kantonima i općinama. Traže posebnih 40 miliona maraka.

“Županijske i općinske razine vlasti suočene su sa pandemijom COVID-19 u najvećoj mjeri, a posebno uvažavajući činjenicu da je zdravstveni sektor u izravnoj nadležnosti nižih razina vlasti. Također treba imati u vidu da i policija nosi ogroman teret novonastale situacije, a također je u nadležnosti nižih razina vlasti”, podsjeća Marijan Klaić, šef Kluba HDZ u ZD FBiH.

Inače u parlamentarnoj sali prisutni su bili samo članovi Kolegija i šefovi klubova. Svi ostali zastupnici sjednici su prisustvovali online. Jednako kao i mediji, kojima je također uskraćeno fizičko prisustvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad