Potvrđeno za N1: Državljani BiH sve češće pokušavaju ilegalno preći granicu

Vijesti 24. apr 202015:19 > 15:26
N1

Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da je u padu broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice u vremenu od izbijanja krize s COVID-om.

Međutim imamo zanimljivu pojavu u zadnje vrijeme da državljani Bosne i Hercegovine se hvataju u pokušajima ilegalnog prelaska državne granice. Tako smo jučer u rejonu Višegrada u mjestu Mokronozi u ilegalnom prelasku državne granice iz Republike Srbije u BiH zatečena dva državljanina BiH S.M. i S.D. koji su granicu prešli izvan graničnog prelaza kako bi izbjegli mjere karantina. Oni su od naših budnih policijskih službenika zatečeni u tom pokušaju i izdat im je prekršajni nalog sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH i oni su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 KM, a o događaju je obaviješten i sanitarni inspektor iz Rudog koji je navedenim osobama izdao rješenje o karantinu”, ispričao je Hoffman za N1.

Kada je riječ o ilegalnim migrantima, ima ih, ali po obimu su to neuporedive vrijednosti u odnosu na ono vrijeme koje je prethodilo izbijanju krize sa koronom, dodao je.

”Permanentno pratimo migrantsku krizu izvan granica BiH, i sve ono što bi mogao biti eventualni pokušaj narušavanja sigurnosti granice BiH. Mi unutar GP BiH imamo poseban Odsjek za analizu rizika koji pomno prati sva zbivanja koja su sigurnosno interesantna za stanje sigurnosti na granici BiH”, ispričao je za on za N1.

Potom je govorio o potrebi zapošljavanja u Graničnoj policiji kako bi na terenu posao mogao biti kvalitetnije odrađen.

Moram reći da mi još uvijek nemamo povećanje broja ljudi, za očekivati je da će se u narednom vremenu naći dobre volje da se ozbiljnije poradi na tome. Mi smo nedavno zadnju klasu novaka iznijeli, no to nije ni približno da se čak nadomjesti broj policijskih službenika koji redovnim odlivom napuštaju GP. Tako da je krajnji čas da oni koji su za to najodgovorniji, a to je u svakom slučaju Vijeće ministara, ozbiljnije pozabave kadrovskim popunjavanjem GP”, poručio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad