Istekle mjere za 373 rješenja o izolaciji, ubuduće izdavat će se na 14 dana

Vijesti 24. apr 202020:55 > 21:02
N1

Mjere iz 373 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori danas ističu, a do četvrtka je za ukupno 23.928 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

U saopštenju se navodi da se zdravstveni nadzor okončava nakon 14 dana ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze.

Izolacija 14 dana

U vezi sa prestankom važenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 10. i 11. aprila, te ukidanja mjere karantina, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove novom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od danas ponovo su uspostavljene obaveze iz procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog virusa korona.

Federalni sanitarni inspektori na granicama će ponovo vršiti zdravstveni nadzor putnika na graničnim prelazima BiH na području FBiH, te izdavati rješenja o izolaciji u trajanju od 14 dana.

Po donošenju odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Do ovog trenutka izvršeno je šest inspekcijskih nadzora, te je utvrđeno 12 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 12 prekršajnih naloga u iznosu od 26.000 KM.

U periodu od 15. marta do danas, izvršeno je 277 inspekcijskih nadzora, te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima.

Promet putnika manji

Utvrđeno je ukupno 300 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 300 prekršajnih naloga u iznosu od 581.150 KM.

Direktor Uprave Anis Ajdinović rekao je da kod 182 subjekta nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Zaključno sa 23. aprilom, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali su 27.065 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na četrnaestodnevni period.

Od donošenja naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sva lica koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su tokom sanitarnih nadzora na graničnim prelazima, a na osnovu popunjenih upitnika uputili 709 lica u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se, po izdavanju rješenja o karantinu od federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Promet putnika je manji u posljednjih nekoliko dana, te su juče nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućena 22 lica sa prebivalištem u Federaciji BiH i 13 lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad