Ajdinović: Do kraja dana rješenja građanima smještenim u karantin na Bjelavama

Vijesti 25. apr 202018:31 > 19:13
Vlada KS

Ranije smo pisali da pojedini građani koji su smješteni u karantenski prostor u Studentskom domu na Bjelavama danas su odbili hranu. Pitaju se da li će napustiti karantenski prostor. Za N1 su potvrdili da nemaju takve garancije nadležnih, te smo upitali Anisa Ajdinovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove - hoće li građani do kraja dana dobiti dobiti rješenje na osnovu kojih mogu otići svojim kućama.

Ajdinović je kazao da je u pitanju upravo ona naredba koja je jučer donesena, a koja je u jednom od svojih segmenata upravo propisala obavezu federalnom ministru zdravstva da stavi van snage sva rješenja koja su aktivna u karantenu, odnosno da kada je u pitanju obaveza za te građane koji se nalaze u karantenu, da ih od te obaveze oslobodi.

“Znamo da je također, od strane kolega iz Federalnog ministarstva zdravstva donesena instrukcija kojom je federalni ministar zdravstva obavezao sve karantenske centre, odnosno kantonalne štabove i kantonalna ministarstva zdravstva, zavode za javno zdravstvo, da izvrše ovo testiranje i da će to biti jedan od uvijeta da se i donese ovo rješenje kojima će se ovi građani u karantenu osloboditi obaveze karantena”, rekao je Ajdinović. 

Potvrdio je da, prema njegovim informacijama, kada su u pitanju građani iz karantena na Bjelavama, a koji su testirani, vjerovatno će do kraja dana dobiti rješenja jer se na njima radi.

“Kolege iz Federalnog ministarstva zdravstva su mi rekli da se rješenja rade i da će vjerovatno ta rješenja do kraja dana biti završena i potpisana od strane ministra kao i ovjerenja od Federalnog ministarstva zdravstva”, kazao je Ajdinović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad