"Nedopustivo, inspektori iz RS-a umjesto u karantin slali građane u KS"

Vijesti 25. apr 202021:42 > 21:43
N1

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je, komentarišući jučerašnju odluku Kriznog štaba Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, o suspenziji mjere karantina, izjavio je kako su u Kantonu Sarajevo pronalazili građane koji su u BiH ušli na graničnim prelazima Brod i Gradiška, koji su puštani bez ikakvih kontrola i najava kolega iz RS-a.

Član Federalnog štaba civilne zaštite Ajdinović istakao je da Federalna uprava za inspekcijske poslova u kontinuitetu nastavlja vršiti 24-satnu kontrolu svih putnika na 14 graničnih prijelaza, kao i kontrolu roba.

Ajdinović je kazao kako je jučer donensena korekcija određenih naredbi, odnosno suspenzija naredbe o obavezi karantina i donošenje nove naredbe, slične onoj od 17. marta, kojom se FUZIP-u nalaže da se prilikom vršenja kontrole na svih 14 graničnih prelaza, svim putnicima koji ulaze u BiH, odnosno građanima BiH, izrekne mjera ograničenog kretanja, odnosno zdravstvenog nadzora, poznatijeg kao kućna izolacija.

Drugim riječima, određeno je da u Federaciji BiH više nema obaveze karantena, te da se šatorski prostori na graničnim prijelazima uklanjaju.

“Svaki građanin koji uđe u BiH će, pored kontrole graničnog policajca, biti kontrolisan i od strane federalnog sanitarnog inspektora, gdje će popuniti sanitarni upitnik, dati podatke vezano za to i kratko sačekati da mu federalni inspektor izrekne rješenja o ograničenom kretanju, odnosno zdravstvenom nadzoru”, naveo je Ajdinović dodajući kako se mjera ne odnosi i na izuzetke.

Dodao je kako su od jučer, kada je došlo do izmjene pomenutih mjera, izdata ukupno 284 rješenja, a radi se o 152 građanina koji ne spadaju u kategoriju izuzetaka (vozači i dr.), time je i broj izdatih rješenja u odnosu na dan ranije udesetostručen.

“Znamo da smo sada pod većim rizikom, da će u naše kuće doći opet taj ulazni virus. Ovom prilikom pozivam sve građane kojima je izdato rješenje, da se striktno pridržavaju rješenja, da boraveći u svojoj kući ne dolaze u kontakt sa svojim najbližima, da ako nemaju dva toaleta, obavezno dezinfikuju toalet nakon korištenja, da svakako vode računa da se ne približavaju svojim ukućanima na dva metra i svakako da ne koriste bilo šta kad su radne površine u pitanju, pribor za jelo”, poručio je Ajdinović.

Dodao je kako je uspostavljen i jedan efikasniji način sabiranja ovih podataka i njihovog memorisanja u bazu podataka koja je prethodno razvijena i softversku platformu, gdje će se kroz “crvenu tačkicu” moći znati na karti gdje se nalazi svako od lica pod mjerama izolacije nalazi.

Osvrnuo se i na komunikaciju s Inspektoratom RS-a, koja je, kako je rekao, nažalost u nekoliko posljednjih dana bila jako slaba.

“Imali smo poteškoća s dobijanjem podataka kada je riječ o građanima koji su ušli preko Bosanskog Broda i Bosanske Gradiške. Desilo se čak da se nekoliko građana našlo u Kantonu Sarajevo, a da im nije izrečeno rješenje o karantinu. U saradnji s kolegama iz MUP-a KS proslijedili smo te podatke Ministarstvu zdravstva. Što se tiče ovih poteškoća mogu kazati da su i one bile i jedan od razloga da se ipak ide sa suspenzijom ove naredbe o karantinu, jer smo imali građane koji su dolazili u KS sa ovih graničnih prelaza bez ikakve kontrole ili najave od kolega iz RS-a. To je bilo nedopustivo. Trudili smo se da imamo kontakt s menadžmentom Inspektorata RS-a, međutim očigledno je da imaju kadrovskih problema i nadam se da će ih što prije prevazići, kako bi svako lice koje uđe u BiH bilo iskontrolisano i kako ne bi bili ugroženi stanovnici u FBiH”, poručio je Ajdinović.

Kratko se dotakao i ukidanja policijskog sata, te naveo kako ova mjera nije bila epidemiološka, te kako je ona zapravo bila samo granat da se ispoštuju one prethodne mjere i naredbe koje se tiču naredbe da određene djelatnosti ne rade. Policijski sat je donesen samo da bi bio garant kako bi se ove druge naredbe ispoštovale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad