Amina Kajtaz, Velež i Zrinjski: Kako preživjeti koronu

Vijesti 26. apr 202022:42 > 27. apr 2020 08:46
N1

Olimpijski bazen Amina Kajtaz zamijenila je kućnim treningom. Najbolja bh. plivačica vratila se u rodni Mostar gdje pokušava ostati u formi. Nije lako, no od plivanja neće odustati.

“Mi smo se stvarno pripremali pred koronu. Imali smo taj zadnji ciklus gdje smo trebali ići na pripreme u Tursku, dati svoj maksimum kako bi se najbolje pokazali na tim igrama, prije toga Evropsko prvenstvo”, izjavila je.

“To se sve promijenilo, ali opet gledam da je sve to u glavi i da, ako smo pozitivni, ako dobro razmišljamo i ako smo sigurni da se možemo vratiti to će biti tako”, kaže Amina Kajtaz u razgovoru za N1.

Redovni treninzi uz ostalo podrazumijevali su najmanje 15 kilometara plivanja dnevno.

Amina dodaje da će za povratak u vrhunsku formu trebati najmanje pola godine kada napokon uđe u bazen.

“Sada trčim redovno 15 kilometara, u dogovoru sa svojim klubovima Mladost i Orka radimo online treninge. Snimamo i online treninge za naše plivače, nas četvero trenera”, dodaje Kajtaz.

A zbog zabrane okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, izostali su i timski treninzi fudbalskih klubova.

Radi se individualno, koliko je to moguće kroz online treninge kako bi se održala forma igrača.

“Naši igrači će imati dobru bazu. Baza je početak svega. Ali ono što će svi naši igrači izgubiti jako puno tih nogmetnih pravih treninga, kretanja, dodira s loptom, i to će biti ono, ako počnu treninzi, prvenstvo se nastavi to ce biti najveći fokus svih trenera i igrača da ih vratimo u ta nogometna kretanja. U biti pripreme će se bazirati na tome”, dodaje Stjepan Likić, kondicioni trener HŠK Zrinjski.

Slično je i u FK Velež kojeg je pandemija prekinula u nizu pobjeda

“Ja se nadam da mi s početkom maja, da ćemo početi normalno trenirati, da će nam odobriti da treniramo u grupama. Evo, ako pratimo svi, Bundesliga, već treniraju u grupama šest do osam. U Hrvatskoj dobio je Osijek, dobio je Hajduk dozvolu treniranja u manjim grupama. Na kraju pogledajte ovaj teren, to je dovoljno veliko da rizika od zaraze nema”. kaže i šef stručnog staba FK Velež, Feđa Dudić.

I jedni i drugi se nadaju kako će se prvenstvo uskoro nastaviti, za početak i bez publike ako je potrebno.

“To jos čekamo, gledamo kako se razvija situacija s virusom i pandemijom. Bićemo spremni”, kaže Stjepan Likić iz HŠK Zrinjski.

U svemu navedenom poseban problem su finansije. Sponzori za sada na čekanju, takmičenja nema. U Veležu su već objavili kako su plate umanjene za 50 posto ali i da su zahvaljujući Udruženju građana “Mostarski rođeni”, isplaćene na vrijeme

“Evo ja se nadam da će biti samo ovaj mjesec. Da ćemo početi trenirati, i da će se to ustabiliti” , naglašava trener Veleža, Feđa Dudić.

Život vrhunskih sportista u BiH nije bio nimalo lak ni prije korona virusa. Na nedaće su naši sagovornici itekako naviknuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad