Ministarstvo zdravlja i ZZJZ FBiH nisu upoznati s nabavkom respiratora

Vijesti 28. apr 202012:27 > 12:30
N1

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva nisu upućeni u slučaj nabavke 100 respiratora iz Pekinga koje je uvezla firma "FH Srebrena malina", a zbog čega je Tužilaštvo KS pokrenulo i istragu.

Kako je na današnjoj konferenciji rekao Direktor Zavoda za javo zdravstvo FBiH Davor Pehar, oni su samo pripremili plan potreba koji su proslijedili Federalnoj upravi civilne zaštite.

“Plan potreba smo proslijedili Federalnoj upravi civilne zaštite koja je nadležna za nabavku i realizaciju zaštitne medicinske opreme i svim procedurama koje su na snazi. ZZJZ i ja lično nismo upoznati. Procedure postoje, a jesu li ispoštovane – to ne znam”, rekao je Pehar.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako ne bi trebalo iznositi podatke jer je Tužilaštvo KS otvorilo istragu.

“Ministarstvo zdravstva FBiH nije uključeno u Federalni štab civilne zaštite, mi smo samo savjetodavni organ i dajemo preporuke. Nismo upućeni u navedeni slučaj”, rekao je Mandić.

Podsjetimo, informacija da je uvoznik 80, od naručenih 100 respiratora iz Kine poljoprivredno gazdinstvo FH Srebrena malina, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, uzbrukala je bh. javnost jučer.

U slučaj se uključila i SIPA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad