I u Parlamentu BiH o aferi nabavke respiratora

Vijesti 28. apr 202012:52 > 12:53
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, oštro je kritikovao vlasti zbog načina nabavke respiratora i testova u Federaciji BiH.

“Ovo što je predloženo kao dnevni red jeste bilo hitno, ali više nije hitno. Ovo danas izgleda kao da se pokret otpora sastao 1945. i da dogovori kako će se oduprijeti okupatoru i domaćim izdajnicima. Pandemija se polako stišava, život se normalizuje, a mi imamo sjednicu na kojoj ćemo usvojiti akte kako da radimo u vanrednim oklonostima”, naveo je Magazinović.

Kako je kazao, bh. parlament je jedan od najmanjih u Evorpi i ima uslove da normalno zasjeda. Govorio je i o posljednjoj aferi u vezi nabavke respiratora za potrebe FBiH.

“Firma koja je bila blokirana u februaru u martu za 10 miliona kupuje respiratore, a uz to se bavi uzgojem malina. Druga, za koju još ne znamo, se bavi reparacijom namještaja i kupuje testove za koronu. Je li treba državni parlament da bude neko ko će šutjeti i da gledamo reprizu poslijeratne obnove gdje su se neki obogatili na nabavkama i donacijama”, pitao je Magazinović.

U slučaj nabavke respiratora za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine uključila se i Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

Nakon Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, ovo je drugi organ koji ispituje okolnosti pod kojima su respiratori iz Kine preko firme “Srebrena malina” iz Srebrenice kupljeni za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH.

SIPA vrši određene provjere u vezi sa nabavkom resporatora, a na temelju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, potvrdio Luka Miladinović, portparol SIPA-e. Inače, ovaj Zakon predviđa provjeru svih transakcija vecih od 30.000 maraka.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta u kojima će provjeriti nabavku respiratora i testova na COVID-19, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela u postupku javnih nabavki. Informaciju je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica ove institucije.

Predmeti su formirani nakon izvještaja da je firma “Srebrena malina” uvezla 80 respiratora iz Kine, dok je drugi predmet je otvoren zbog provjera navoda o ranijim sumnjivim nabavkama testova za detekciju korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad