N1 u posjeti općini koja još nema zaraženih korona virusom

Vijesti 28. apr 202018:31 > 19:17
N1

Šamac je jedna od dvadesetak općina u kojima nije registiriran nijedan slučaj zaraze korona virusom.

Čekanje na ljekarski pregled je ispred Doma zdravlja, ulazak strogo kontrolisan, epidemiološke mjere na snazi već skoro dva mjeseca i nadizru i provode se pod nadzorom dvojice epidemiologa. Kažu da Šamac ima teška iskustva i višedecenijsku borbu sa epidemijama zbog čega su u ovu situaciju ušli spremniji.

“Izdvojiću da smo imali višedecenijsku borbu sa tuberkulozom. Imali smo tešku poplavu 2014. kada je higijensko epidemiološka služba odradila svoj dio posla. Mi smo u stalnoj tenziji da se borimo sa raznim epidemijama i to je sad dobrodošlo da imamo dva epidemiologa, razvijenu epidemiološku službu, sva tehničko-materijalna sredstva”, kazao je Blagoje Simić, sef Epidemiološke službe Doma zdravlja Šamac.

Čelična disciplina, kontrole, nadzor, ali i sreća za sada Šamac izdvajaju kao opštinu bez zaraženih korona virusom. Nadležni kažu da su uredno testirani svi koji su došli iz inostranstva ili su bili hospitalizovani u bolnicama u Doboju ili u Banjaluci, gdje su zabilježeni slučajevi zaraze. Zbog toga i strahuju da bi virus mogao doći i ovdje, dok za granične prelaze tvrde da su obezbjeđeni.

“Dnevno je oko 1.000 ljudi prelazilo granični prelaz. Brojni iz Hrvatske su dolazili ovdje da kupuju potrepštine, što je dodatno izazivalo rizik kada je riječ o pandemiji. Ovdje je specifično što prelaz pripada Federaciji i prvih dana da nije bilo ozbiljne i brze reakcije opštinskog štaba u formiranju karantina bilo bi mnogo problema”, kazao je Đorđe Milićević, načelnik Šamca.

Oštrinu u pograničnom dijelu BiH, sa velikom dijasporom, iz lokalnog kriznog štaba kažu, dobrim dijelom je zaštitio granični karantin.

Ova državna granica je na teritoriji FBiH i na samom prelasku ne mora se u karantin, međutim već ovdje nekoliko desetina metara dalje je tlo RS. Tu je Opština Šamac uspostavila karantin i svi koji ovdje uđu u BiH moraju i u karantin gdje se zadržavaju maksimalno 24 sata, a zatim idu u karantine u njihovim lokalnim zajednicama.

Ulice i park u centru grada su pusti, pojedinci koje smo sreli kažu da se ova slika pretjerano ne razlikuje od prije dva mjeseca:

“Meni se nije nista promijenilo, za moju djecu jeste. Nema kafića, izlazaka, ništa. (N1: Je li inače ovako prazan grad?) Inače je prazan grad, jer je mnogo mladih otišlo vani.”
“U ovo doba nema, predveče više izlaze.”
“Ništa se specijalno nije promjenilo, osim što nam ne rade kafići i te manje djelatnosti. Ostalo kod nas kao da korona vlada stalno, nema nigdje nikoga.”

Ekonomske posljedice i opštine bez zaraženih, skoro dva mjeseca nakon početka pandemije, biće ogromne, procjenjuju nadležni.

Sve više je lokala koji su odjavljeni i na čijim vratima piše “izdaje se”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad