Radončić: Entitet ne može donositi odluke o režimu na granici BiH

Vijesti 29. apr 202019:57 > 20:00
N1

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, poručio je da entitet ne može donositi odluke o režimu na granici BiH, te je dao uputu Graničnoj policiji da radi rade po zakonu i ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske.

Instrukcija je došla nakon što je pomenuti štab donio odluku da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu iz rijeku Drinu, a koji imaju poljoprivredno zemljište u RS, moći prelaziti granicu da bi obavljali poljoprivredne radove.

“Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Također, vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, već se direktno obratilo Centru u Trebinju”, istaknuo je Radončić u saopštenju.

“Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH. Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

On je kazao da na pitanju granice nema kompromisa i da sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa uz potpuno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad