Raja sa biroa za N1: Zbunjeni smo, jesmo nabavili registratore ili respiratore?

Vijesti 30. apr 202011:07 > 12:04
Facebook/Raja sa biroa

Humor, nadrealizam, satira i velika s mlijekom. Kratak opis satirične Facebook grupe Raja sa biroa. Nema potrebe predstavljati ih mnogo. Njihove fotografije prepoznatljive su bh. javnosti šireći se svim kanalima. Iza popularne stranice na Facebooku, kako su otkrili sa portal N1, stoji više ljudi. U svom stilu, kazali su da stranicu nisu prodali, te da je isti sastav kao 2014. godine kada je sve i počelo. "Formacija je 4-3-3. Samo smo zaposlili jednog novog člana - klasičnog špica", rekli su za N1.

Kako provodite dane za vrijeme korone? S obzirom da ste na birou, i ništa ne radite svakako, je li sada šta drugačije?

Isto kao i prije korone. Upravo mi žena pere patike i dobacuje da to kažem, da se zna, a to je jedna novost u mom životu koju je korona iznjedrila – da mi žena pere patike. Pa mnogo toga se promijenilo, ali je sve ostalo isto. Doduše, sad malo ranije ustajem, oko 15 sati, da stignem popiti jutarnju kafu, pregledati sjednicu kriznog štaba i da vidim jesu li svi stavili maske kako treba. Eto, i 17. marta sam upisao fakultet na TV Kobiljača, a 3. maja već imam odbranu magistarskog. Tako da sam fino uspio iskoristiti vrijeme. Ali realno, stvari su mnogo zanimljivije, jer se prije znalo da smo nesposobna država, i tek sada se zapitam kako mi preživimo i običnu prehladu, a da ne propadne cijeli sistem? Jedino mi malo nedostaje priča oko Dodikovog referenduma, ali vratiće se to čim se ove mjere malo više popuste. Ne sikiram se.

Poslije ovih mnogobrojnih otkaza, uzrokovanim pandemijom korona virus, koliko vas sada ima na birou?

Hmmm… Sad nas ima, mislim skoro 30.000, a nadam se da ćemo jako brzo dogurati do 50.000. Ali, ne bih ja to nazvao nezaposlenim, već samo smanjenjem broja zaposlenih.

Ima vas puno. Iz kojih gradova najviše? Je li vrijeme za osnovati sindikat?

Pa ima nas dovoljno. Imamo svoj Upravni odbor, Nadzorni odbor, Predsjedništvo, Vijeće ministara i nijedna objava ne može izaći dok to svi odbori ne odobre. Nekada malo kasnimo, jer ima i siromašnih među nama, pa nemaju dobar internet. U ovoj krizi, mi smo uspjeli čak jednu osobu i zaposliti, ali on naginje na ovu jednu određenu političku stranku, koju nismo imali u našim redovima, pa su sada svi zastupljeni kako treba. Dolazimo iz svih gradova, ali najviše ima ovih rođaka, oni predsjedavaju našim odborima. I u planu nam je osnivanje stranke. Sindikat nećemo, nema tu puno hajra.

Da li ste imali poslovnih ponuda od političkih stranaka?

Ima ponuda uvijek, pa pokušavamo nekako balansirati na sedmičnoj osnovi. Prihvatimo jednu, pa radimo sedmicu dana, onda drugu, pa sedmicu, i tako, snalazi se čovjek. Nije neka para, ali nije nam do para, više nam je da to radimo humanitarno i ispoštujemo sve stranke da nas posjeduju. Ipak, bitno je posjedovati. Najgore nam je što kad radimo za jednu, onda ove kolege komentarišu da smo se prodali, jer oni rade za druge. I tako, klasični život u BiH.

Kako komentarišete slučaj “Fikret Hodžić, respiratori i maline”?

Malo sam zbunjen tu. Iz FUCZ-a kažu da su to registratori, drugi govore respiratori, treći govore ništa. Tu se općenito vidi funkcionisanje sistema ili tačnije nefunkcionisanje. Funkcioniše u smislu rastaljivanja – moj mome, a tvoj tome. Zašto onda ne bi neko ko prodaje ćumur mogao fino uvesti, na primjer, isto respiratore ili čak i registratore? Bitno je samo da si uvezan, pa možes uvozit šta hoćeš. Ali biću iskren. Neki dan je žena kupila te njegove maline. Marka i nešto koštaju i meni su baš bile fine. Mislim, čovjek je proširio sada svoje djelovanje, možda počne da uvozi i ortopedska pomagala. Možda čovjek postane i plastični hirurg. Maline su čudo izgleda. Mada, ovo je Bosna i Hercegovina, država gdje je nemoguće moguće. Gdje se marka pretvori u 100 maraka, respirator u registrator i malina u medicinu. Ovo je pokazatelj da se ovdje sve može raditi bez posljedica, mada, i kako bi bilo nekih posljedica, kada je kompletan sistem politiziran. Na parkingu me pita “koja sam stranka”, ako nisam njegova, moram ići parkirat na parking od svoje stranke.

Prema vašem izboru, ko su likovi godine?

Ma, teško je to izabrati. Ovdje su svi likovi. Ne samo godine, nego likovi 25 godina. Nema se tu ko probrati. Sve je to u pet deka, one jeftine salame. Mada, izdvojili bi onog što ne zna stavit masku, onog što poziva da svakom u kuću dođe korona, onog što trlja zube na kameri, onog što kaže da svi stari mogu izaći i kupiti sebi nepotrebne lijekove itd.. To su samo od nekih, pa nek se sami pronađu.

Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, na Vašoj profilnoj slici. Slika čega?

Ante Kvesić je samo jedan, jako mali piksel u galeriji živopisnih homosapiensa na ovom prostoru, koji peru mozgove, vladaju ili opozicioniraju, kako god hoćete. Jedan mali pokazatelj realne slike u kojoj živimo i jednog “zatvora” u kojem se nalazimo. Pokazatelj – koliko nestručni ljudi nas vode, daju nam stručne savjete i upravljaju životima. Čisti vladari života, smrti, a prije svega, vladari javnih nabavki.

Mnogo je teorija zavjere u vezi sa virusom korona. Šta Vi mislite? Ko nam je smjestio?

Korona virus je proizveden u Kalesiji od strane Bill Gatesa i širenja njegove 5G mreže. Njemu je cilj da kupi jednu kuću iznad Tarčina, ali mu Arapi ne daju, a i bio mu skup kvadrat, pa je odlučio na takav drastičan način da to uradi. Pustio je 5G mrežu iz Kalesije direktno u Wuhan, kako ne bi bio ofiran i onda da se sve to proširi svijetom, pa da opadne cijena nafte i da Arapi nemaju para. A u isto vrijeme pao je i kvadrat gore u Tarčinu. Tako da je to jako dobro odradio. Ma virus ko virus, sirče i krompir na noge i za 15 dana ko nov budeš. Pričao mi jedan što je bio bolestan. Treba se pridržavati mjera nekih normalnih, potrebno je slušati prave stručnjake šta kažu, i paziti na sebe i na druge, jer i kad se čovjek prehladi loše mu bude, a kamoli kada te spopadne neki kineski virus. Od kineske robe ti bude muka, a kamoli tek od njihovog virusa.

Svi se nekom prodaju. Kome se Vi prodajte?

Ja se prodajem samo svojoj ženi, jer kad bi se prodao nekome drugom, vjerovatno bi me ubila na spavanju.

Ima li prijetnji?

Prijetnji uvijek ima. Mali mi se školuje preko televizije. Vjerujte mi, imam trojicu tjelohranitelja koji oko njega sjede kako ga ne bi preko televizije nagovorili da aktivira sebi 5G i tako naškodi sebi, a i meni mogu vam reći.

Za kraj, hajmo jednu poruku ohrabrenja…

Volite se i mislite svojom glavom. Ne dajte da vam drugi, pogotovo oni nesposobni, kroje život. Čuvajte sebe i svoje najbliže i sadite maline, nikad ne znate kada će se pojaviti nova pandemija.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad