"Obnavljamo historiju i pomen na Isa-bega Ishakovića"

Vijesti 20. maj 201509:47 > 09:50
N1info

Danas se otvara obnovljeni Isa-begov hamam, najstarija javna banja u Sarajevu. Gost Novog dana bio je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH.

O značaju hamama Zajimović je rekao: “To je najstariji objekat koji datira iz 500-godišnjeg Otomanskog perioda. Kada govorimo o značaju, mislimo na njegovog osnivača Isa-bega Ishakovića koji je i osnivač Sarajeva. Mi obnavljamo historiju i pomen na ovog čovjeka. Naziv hamam je adekvatan naziv, a ne kupatilo ili banja zato što hamam podrazumijeva mnogo više – kozmetički i brijački salon i druge aktivnosti”.

Za Isa-begov hamam napravljena su dva izvedbena projekta, uvjetovano je da obnovljeni hamam mora biti u izvornom obliku, onom iz 1891. godine kada ga je projektovao Josip Vancaš. Na pitanje da li je bilo teško spojiti stari osmanski stil hamama i moderni maurski je kazao: “Prvobitno smo se bavili idejom da pod svaku cijenu obnovimo ovaj objekt, međutim, u razgovoru sa stručnim osobama, uvjetovano nam je da hamam mora biti u izvornom obliku, odnosno po projektu Josipa Vancaša koji je ovakav projekat napravio. To je spoj orijentalnog i maurskog stila. Vancaš nije znao kako je originalni izgledao, ali je znao na osnovu spisa otprilike kako izgleda, tako da je on zadržao osmanlijski izgled i dodao mu maursku fasadu i određene elemente koje su odlika maurskog stila“.

U centralnom dijelu hamama smješteno je tursko kupatilo sa saunama, a u lijevom i desnom krilu je 19 hotelskih soba, dva apartmana, restoran, sav namještaj je u staroosmanskom stilu. Na pitanje kako će građani moći korititi hamam, rekao je da će građani grada Sarajeva moći koristiti svaki dan, a dozvola će se dobiti do kraja ove sedmice.

Na pitanje koliko je koštala obnova i ko je donirao sredstva, Zajimović je kazao: “Novac koji je Vakufska direkcija Turske donirala iznosi dva miliona i 600 hiljada maraka, ali će na kraju ta cifra biti zaokružena na tri miliona maraka najmanje”.

O turskom predsjedniku Erdoganu koji će prisustvovati otvarenje je rekao: “Vrlo je važno kazati da Vakufska direkcija, tražeći sredstva za obnovu, je naišla na velike prijatelje u Turskoj s kojim je potpisala ugovor. Finansirali su ovaj projekat i smatra se logičnim da turski predsjednik i otvori novoizgrađeni objekat“.