Svjedočenja heroja: TV premijera filma "Velika bijela kuća" u subotu na N1

Vijesti 30. apr 202012:58 > 13:27
Facebook

Dokumentarni film "Velika bijela kuća" grupe MladiCe (Mladi liječeni od raka) prvi put je prikazan 2018. godine, te je izazvao veliku pažnju javnosti. U njemu mladi, koji su se borili s opakom bolešću, govore o svom životu, borbi, problemima i Roditeljskoj kući-domu djece koja i danas vode borbe. TV premijeru filma možete pogledati na N1 televiziji u subotu, 2. maja, u 21 sat.

Film je osvojio Grand prix na Dubrovnik Film Festivalu krajem 2018. godine te prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na studentskom festivalu „New wave“ u Sofiji u Bugarskoj.

Prikazan je na festivalima širom regije, a emocije i svjedočenja malih heroja stigla su i do Irana. Prikazan je i na Sarajevo Film Festivalu prošle godine.

“Velika bijela kuća” je autorsko djelo grupe MladiCe, a mentor im je bio Zoran Zoka Ćatić iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju. Film je snimao Mirza Ajnadžić.

“I mi smo odlučili da progovorimo o onom što nas se tiče i što vas se tiče. Progovorili smo o jednoj kući punoj ljubavi – punoj ljudi, djece i mladih punih ljubavi koji trebaju razumijevanje i podršku”, kazali su o filmu iz grupe MladiCe.

Sada je ovaj film dobio i novu misiju.

“Film je odlično sredstvo za podizanje svijesti društva o onome kroz šta prolaze djeca oboljela od raka tokom svog liječenja, ali i nakon toga. U trenutnoj krizi, uzrokovanoj pandemijom COVID-19, smatramo da je vrlo važno skrenuti pažnju društva na ugrožene kategorije od kojih je i populacija djece oboljele od raka. Njihova izolacija traje mnogo duže, mjesecima pa i godinama, te borba sa mikroorganizmima je svakodnevnica. Borba sa korona virusom je isto tako teška i zahtjevna te se djeca oboljela od raka najviše oslanjaju na kolektivni imunitet i cijelo društvo ih treba štititi”, poručili su iz Udruženja Srce za djecu oboljela od raka.

Prva Roditeljska kuća – Velika bijela kuća u BiH otvorena je u Sarajevu 28. aprila i od tada je ona dom porodicama čija se djeca bore s opakom bolešću a žive van Kantona Sarajevo. Od tada je je njoj svoj drugi dom, utjehu i nadu pronašlo preko 180 porodica iz cijele FBiH.

“Ono što je najvažnije, ona je mjesto ispunjeno dječijim osmijesima, ponovnim koracima, pozitivnom energijom i strašnom tvrdoglavošću u brizi o djeci oboljeloj od raka. Ona je mjesto gdje nastaju najiskrenija i najdublja prijateljstva, gdje razumijevanje dobija novu dimenziju, gdje su svi isti i ujedinjeni u svojoj najvećoj bitci, onoj za život”, kazali su iz Udruženja Srce za djecu oboljela od raka koje upravlja Bijelom kućom i pomaže dječici i njihovim porodicama da prebrode najteži period u svom životu.

TV premijeru filma “Velika bijela kuća” možete pogledati na N1 televiziji u subotu, 2. maja, s početkom u 21 sat, a reprizu u nedjelju, 3. maja, u 17:15 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad