Dunja Mijatović: Slobodno i kvalitetno novinarstvo je važan faktor u demokraciji

Vijesti 30. apr 202007:48 > 07:54
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

"Slobodno i kvalitetno novinarstvo je važan faktor u svakoj demokraciji. Pandemija koronavirusa podsjetila nas je na ključnu ulogu koju novinari i medijski stručnjaci imaju u pružanju pouzdanih informacija, borbi protiv lažnih vijesti koje mogu prouzročiti paniku, kao i držanju onih koji donose odluke odgovornima pred očima javnosti“, rekla je danas Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, uoči Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja.

“Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana slobode medija bit će drukčije formalno, ali ne i u svojoj srži. Moramo iskoristiti ovu priliku da zastanemo i izrazimo zahvalnost novinarima i medijskim profesionalcima za njihov, neprocjenjivo vrijedan, rad za opće dobro.

Moramo prepoznati koliko se žrtvuju oni, kao i njihove obitelji, da bi služili našim interesima. Jer to je ono što novinari rade i u normalnim okolnostima, a posebice u vremenima krize kroz koja trenutno prolazimo. Oni nam pružaju jedan od najvrijednijih alata potrebnih da bismo mogli donositi važne odluke – pouzdane informacije.

Bilo da se radi o uglednim istraživačkim novinarima koji izvještavaju o globalnim krizama ili honorarcima koji rade za lokalne novine – njihov rad je bitan za sve nas. Oni razotkrivaju nepravde, zločine, korupciju i zlouporabu vlasti. Zbog njih je rad vlada pod povećalom javnosti. Oni kopaju ispod površine da bi došli do istine. Također, oni nam skreću pozornost na priče pune nade koje mogu nadahnuti promjene u drugim dijelovima svijeta.

Upravo zato je sloboda medija jedno od prava zajamčenih temeljnim zakonima pojedinih država, kao i međunarodnim ugovorima. Upravo zato moramo ulagati u sigurnost, neovisnost i ekonomsku i društvenu stabilnost novinara i medijskih profesionalaca. Sigurnost novinara mora biti garantirana u svakom trenutku, ne samo radi pravde, već i same demokracije.

Svijet vijesti izdržao je mnoge izazove u prethodnom desetljeću. Neki od tih izazova predstavljali su prijetnju samom njegovom postojanju i umanjili pluralizam medija. Ipak, važnost novinarstva u našim životima nije se nikad promijenila. Bila je, jest, i uvijek će biti od životne važnosti.

Uoči 3. svibnja, Svjetskog dana medijskih sloboda, želim odati poštovanje svim novinarima i medijskim profesionalcima koji svojim radom brane istinu i pravdu. Previše njih je dalo svoje živote ili slobodu da bismo mi mogli donositi informirane odluke i tako učiniti naše društvo pravednijim”, kazala je Mijatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad