Čerkez: Do kraja sedmice bit će isporučeno 300 kutija lijekova za epilepsiju

Vijesti 04. maj 202012:22 > 12:38
N1

Savjetnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je kako bi do kraja ove sedmice FBiH trebalo biti isporučeno 300 kutija lijekova za liječenje epilepsije kojeg već duži period nema na bh. tržištu zbog čega se djeca ne mogu liječiti, a njihovi roditelji se snalaze na različite načine.

Odgovarajući na pitanje novinara, Čerkez je rekao da na nabavci ovog lijeka rade sve vrijeme.

“Obratili smo se i Uredu viskog predstavnika i preko njega određenim zemljama EU. Posljednja informacija je da bi krajem ove sedmice moglo stići 300 kutija”, rekao je Čerkez.

Pozvao je proizvođače lijekova u BiH da razmotre mogućnost proizvodnje ovakvih lijekova s obzirom da je nabavka izuzetno otežana.

“Federalno ministarstvo zdravstva je spremno da kroz interventni uvoz uradi sve. Pozivamo i druge da u okviru svojih ingerencija pomognu da se što prije lijekovi nabave”, rekao je Čerkez.

Kada je riječ o lijeku Klomnozeoan Remedica od dva miligrama, rekao je kako su dobili obećanja od veleprometnika te da bi više informacija trebali imati tokom ove sedmice.

“Informacija iz Agencije za lijekove je da je u toku obnova registracije dozvole za novog zastupnika za taj lijek. Zbog nepotpune dokumentacije to se čeka. Zamolio bih za felksibilnost u ovom periodu jer ta populacija mora imati lijek na raspolaganju”, rekao je Čerkez.

Na pitanje da li se značajno povećanje broja oboljelih od upale pluća u Mostaru tokom decembra može dovesti sa korona virusom, epidemiolog Davor Pehar je rekao kako sa sigurnošću mogu reći da se ne može govoriti o korona virusu u tom periodu jer su prvi slučajevi u Kini zabilježeni krajem decembra.

“To je perod kada uvijek bilježimo značajan broj respiratornih infekcija od virusa gripe i drugih. Ovaj povećani broj oboljelih u Mostaru možemo pripisati jednoj od ovih virusnih infekcija”, rekao je Pehar.

Govoreći o odluci Republike Hrvatske da svako ko bude ulazio u zemlju mora imati test koji je urađen tokom posljednja 24 sata, Pehar je rekao kako se ovo ne odnosi na državljane BiH jer je nama zabranjen ulaz u EU.

“Koliko sam ja to shvatio, oni su uveli ovu obavezu tstiranja za sugrađane koji se vraćaju iz EU. Od prije je EU zatvorila granice za sve one koji nisu unutar granica, tako da se ne odnosi na naše građane. Ukoliko se takve odluke donesu, naš zdravstveni sistem će napraviti mogućnost da naši građani mogu dobiti test unutar 24 sata što je moguće u velikoj većini laboratorija i sada”, rekao je Pehar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad