Svetlana Broz za N1: Po čemu najviše pamtim Tita

Vijesti 04. maj 202018:27 > 18:35
N1

Gošća Dana uživo bila je Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita koja je govorila o njemu povodom 40. godišnjice od smrti političkog lidera bivše SFRJ.

Kako pamtite 4. maj 1980?

“Interesantno je da se svi sjećaju tog trena, očigledno je taj tren obilježio mnoge živote. Doputovala sam iz Ljubljane da proslavim prvi rođendan sina i vratim se nazad. Deda je bio u kritičnom stanju i imali smo dogovor da mi jave ukoliko umre. U 15:10 sam dobila šifrovanu poruku. Kada je objavljeno da je umro, ja sam bila u avionu nazad u Ljubljanu i nismo slavili rođendan mog sina”, kazala je Svetlana Broz za N1.

“Ja sam tada imala 25 godina, bila sam doktor medicine. Sve ove decenije od njegove smrti jesu donijele mnogo i rana i ožiljaka u kojima čovjek preispituje i sebe i druge”, dodala je.

Kaže da kako vrijeme prolazi, sve više poštuje Josipa Broza.

“Kako vrijeme odmiče sve više poštujem tog čovjeka, kao vojskovođu, političara, ličnost koja je obilježila period 20. vijeka. Kako vrijeme prolazi, pogotovo na našim prostorima gdje se stvari kreću u negativnom smjeru, onda ponos na njega biva sve veći i veći”.

“Mislim da ga i dalje svi pamte i pozivaju na nešto iz njegovog vremena, nekad pozitivno nekada negativno. Mislim da ga niko nije zaboravio”, istakla je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad