Proširenje Unije neće biti tema samita EU i Zapadni Balkan

Vijesti 05. maj 202014:11 > 14:14
Reuters/Hannah McKay

Samit Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana, koji je trebalo da bude održan u Zagrebu, biće u srijedu organizovan kao video konferencija i njegova osnovna tema će biti pandemija koronavirusa, tvrde u Briselu, navodeći da učesnici skupa neće razgovarati o proširenju EU.

Proširenje nije zaustavljeno, taj proces je u toku i napreduje, ali je prioritet pandemija, koja teško pogađa sve učesnike sutrašnjeg sastanka, kažu u Briselu, a prenosi Fonet.

Ističu, pri tome, da zemlje regiona insistiraju da nema alternative njihovom putu evropskih integracija.

Što se tiče mogućnosti da kineska i ruska pomoć, upućena na Balkan u sklopu borbe protiv pandemije, ukazuje da alternativa ipak postoji, u Briselu tvrde da su historijske i geografske veze regiona sa EU mnogo jače u odnosu na druge aktere.

Napominje se i da bez suštinske normalizacije između Beograda i Prištine ne može doći do napretka njihovog odnosa sa Briselom i da je to strategija EU, dok Washington ima pravo na svoju strategiju.

Najavljeno je da će na konferenciji učestvovati i španski premijer Pedro Sanchez. Madrid do sada nije prisustvovao skupovima čiji su učesnici bili predstavnici vlasti iz Prištine, pošto je Španija jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Kako bi se “olakšalo održavanje konferenije”, u Briselu navode da je od učesnika zatraženo da u pozadini ne budu istaknuti državni ili nacionalni simboli.

Na pitanje ko će na konferenciji predstavljati Prištinu, predsjednik Kosova ili premijer, u Briselu odgovaraju da je poziv upućen „liderima Kosova“, koji treba da donesu odluku.

Brisel je odlučio da izdvoji 3,3 milijarde eura kao pomoć zemljama Zapadnog Balkana u borbi sa posljedicama pandemije koronavirusa. Najavljuje se da će tokom godine EU sačiniti ekonomski plan za region, uz konstataciju da oporavak zahtijeva međusobnu saradnju država regiona.

Planirano je da konferencijom predsedava predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel, uz učešće predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, čija zemlja predsjedava Unijom, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella i predsednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija.

Očekuje se i učešće predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Evropske investicione banke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad