Arapović: Hercegovina bez novih slučajeva, izliječeno 205 pacijenata

Vijesti 06. maj 202013:38 > 13:58
N1

Prema informacijama Kriznog štaba HNK, tokom protekla 24 sata testirano je 239 osoba i nije bilo pozitivnih slučajeva na korona virus. U Covid bolnici u Mostaru trenutno se nalazi sedam bolesnika od kojih su dva na respiratoru i u teškom stanju.

Kako je rekao dr. Jurica Arapović, tri bolesnika su na potpornoj tepraiji kisikom, dok su ostali stabilno. Tokom jučerašnjeg dana, dva bolesnika su otpuštena iz bolnice.

“Do sada smo imali 388 Covid bolesnika iz tri kantona, od 5.203 testiranih. Nažalost, imali smo 17 smrtnih ishoda, od kojih je 10 muškaraca, a sedam žena. Prosječna dob je 73 godine. Najmlađa osoba koja je preminula je imala 53 godine, a najstarija 98 osoba. Od ukupnog broja bolesnih 63 ih se liječilo u SKB Mostar i svi su imali teške i srednje teške kliničke slike. Do sada je izliječeno 205 pacijenata”, rekao je Arapović.

Kazao je kako ga raduje informacija što zadnjih 15 dana HNK bilježi stagnaciju broja bolesnika što se može shvatiti kao dobar rad epidemiloga, infektologa, anesteziologa, ljekara i medicinskog osoblja domova zdravlja i drugih. Zahvalio se SKB Mostar na radu i Vladi na pomoći.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić kazao je kako su izvršili analizu dosadašnje pandemije u HNK i dobili su određene brojke. Tako je Konjicu bilo 124 zaraženih na 100.000 stanovnika, u Jablanici 123 na 100.000, dok je u Mostaru bilo 93 na 100.000.

“Konjic je bio prvi na udaru i oni su imali veliki broj oboljelih, ali porodične i poslovne veze su dovele da se taj virus prelije u Jablanicu. U Čitluku je broj oboljelih pet puta veći od Mostara i on iznosi 512 na 100.000. Tu nam je klaster i bio je najveći broj oboljeljih. Tu smo imali najviše problema. Najmanje je bilo u Stocu – 1 na 100.000. Mjere smo naglo uvodili i bile su opravdane jer su pripremane. Analizom smo utvrdili da je prosječna dob oboljelih bila 45 i to je pokazatelj da su mjere bile dobre”, rekao je Avdić.

Govoreći o ublažavanju mjera i vraćanju žviota u normalu, kazao je kako moramo naučiti živjeti s virusom i vratit djelatnosti u funkciju. Kada je riječ o putovanjima, kazao je kako je potrebno osloboditi barem regiju virusa kako bi se moglo putovati i ponašati slobodnije.

“Mjere ćemo popuštati polako i za svaku djelatnost izdavati šta da rade, kako da zaštite sebe i klijente. Moramo živjeti s virusom. Broj zaraženih će se sigurno smanjivati ljeti i nadam se da će se region iščistiti jer tada možemo reći da smo sigurni. Ali, očekujemo da će se ponovo javiti zimi. On dolazi kao gripa i mi već sada razmišljamo o zimi, nabavci vakcina itd. Naše je da ga očekujemo, ali se nadamo da neće doći ovom snagom”, rekao je Avdić.

Kada je riječ o stanju u Čitluku, uskoro više neće biti zaraženih, a uskoro izlaze iz izolacije i posljednji. Avdić je rekao da sada testiraju te pacijente i nakon dva negativna testa može se reći da je ta osoba izliječena. Testiranja svih osoba u samoizolacijama trebala bi biti završena u narednih 15-20 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad