Predstavnici SABNOR-a položili vijence na Partizanskom spomen groblju

Vijesti 08. maj 202019:01 > 19:07
N1

Uz jake policijske snage, predstavnici SABNOR-a, ali i dijela vlasti u Hercegovačko-neretvanskog kantona, položili su danas vijence na Partizansko spomen groblje.

Ovo monumnetalno djelo Bogdana Bogdanovića posvećeno hiljadama mladih ljudi Hercegovine koji su pali u borbi protiv fašizma, nije ostavljeno po strani ni u vrijeme korone. Devastacija je nastavljena

Crveni grad – tako su Mostar zvali do početka posljednjeg rata. Devet narodnih heroja, veliki broj poginulih omladinaca u redovima JNA, na hiljade poginulih i odvedenih od ustaša i četnika u Drugom svjetskom ratu..

No to se danas uglavnom prešućuje. Ulice antifašista, nakon posljednjeg rata preimenovane su u ideologe NDH, dok se Dan grada Mostara 14. februar obilježava samo od jednog dijela političke zajednice.

Koliko svemu kumuje neznanje, Irma Barlija članica Naše stranke ujedno i profesorica u Srednjoj školi kaže “mlade generacije nije imao ko naučiti”.

Sukladno naredbi Federalnog štaba, na današnjem skupu bilo je prisutno deset osoba. I ove godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja stigao je Dževad Dedić iz Udruženja boraca 41-45. iz Gornjeg Vakufa da se pokloni mostarskoj mladosti.

Na 9. maj dan pobjede nad fašizmom, članovi SABNOR-a okupiće se sutra i u Jabalanici, i tako obilježiti i slavnu bitku za ranjenike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad