Obilježena 28. godišnjica zločina u mjestima Suha i Zalužje kod Bratunca

Vijesti 10. maj 202014:07 > 14:11
KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Uz prisustvo članova porodica žrtava i udruženja, te predstavnika Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, danas je obilježena 28. godišnjica zločina u naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca, koja se održava u okviru manifestacije „Dani sjećanje na žrtve genocida u Bratuncu“.

Učesnici su najprije položili cvijeće na spomen obilježju u Suhoj, a potom su posjetili najtužniju masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ovom mjestu, a iz koje su ekshumirana žene i djeca. Potom, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen – obilježju u Zalužju.

“Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica koje su stigle iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u sabirni logor na stadion fudbalskog kluba ‘Bratstvo i jedinstvo’ u Bratuncu, a potom i u logor OŠ Vuk Karadžić. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena.
Tokom agresije ubijena su 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine”, navode iz Ureda potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Podjsećaju da je u naselju Zalužje tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine. Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 28. godišnjice u ovim naseljima je prisustvovao i Ramiz salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji kazao da su Suha i Zalužje mjesta u kojem su počinjeni brutalni zločini nad Bošnjacima.

“Ovdje je posebno iskazana brutalnost zločinaca prema djeci i ženama, o čemu svjedoči i masovna grobnica koja je otkrivena u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, koje su obišle cijeli svijet, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu. Za ove brutalne zločine još niko nije odgovarao i to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima i pokušavaju napraviti ravnotežu u procesuiranju ratnih zločina. Jedina normalna ravnoteža je procesuiranje ratnih zločinaca i njihovo kažnjavanje. Zločin u Suhoj i Zalužju, ne samo da ne smije nikad biti zaboravljen, ovaj stravični zločin ne smije ostati nekažnjen kako je to sada slučaj”, rekao je Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Dodao je da samo dosljedno, potpuno i adekvatno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima u Bratuncu, ali i drugim djelovima Bosne i Hercegovine, mogu biti pretpostavka i garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti u ovom ili brutalnijem obliku.

“Bratunac je najeklatantniji primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovoga grada i to tako ne bi smjelo ostati u budućnosti. Zbog toga, pozivam Tuzilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i na drugim mjestima. U suprotnom historija će ih pamtiti po tome da su ove, ali i druge teške zločine ignorisali i da nisu radili svoj posao”, kazao je potpredsjednik Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad