Betonski zid uz rijeku Drinu "posvađao" građane Luka i gradonačelnika Goražda

Vijesti 10. maj 202016:33 > 16:34
Grad Goražde

Izgradnja betonskog zida u okviru projekta izgradnje i uređenja obaloutvrde u gradu Goražde, koji ima za cilj da zaštiti stambene i druge objekte od mogućih poplava, izazvao je razmirice između gradonačelnika, opozicije i građana koji žive uz taj dio obale Drine, tačnije u naselju Luke. Gradonačelnik optužuje pojedince da opstruiraju projekat nanoseći političku štetu gradu, dok građani i pojedini političari kažu da gradonačelnik pokušava izvršiti urbicid i ne želi razgovarati s građanima koje predstavlja.

Gradonačelnik Muhamed Ramović održao je sastanak s predstavnicima građana naselja Luke u petak, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Jedinice za implementaciju projekta, projektant koji je predložio sporno rješenje obaloutvrde na ovom dijelu, te nadzorni organ nad izvođenjem radova. Sastanci su organizovani na prvi poziv građana. Podsjetili su da je riječ o projektu vrijednom više od 10 miliona KM, a da ga finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

“Najveći problem u pripremanju i realizaciji projekata, počevši od deponije komunalnog otpada za koju su sredstva već bila obezbjeđena, sanacije i rekonstrukcije ulice Kulina bana, izgradnje kružnog toka u Vitkovićima, izgradnje fekalnog kolektora, nije sama priprema i realizacija projekta, već ambicija pojedinaca da opstruiranjem i ometanjem realizacije projekata nanesu političku štetu gradonačelniku Grada Goražda, grubo zanemarujući potrebe građana i stvarnu potrebu za realizacijom projekata. Slika koja se svakodnevno šalje u svijet, te informacije koje dolaze do finansijera projekata do kojih dolazimo teškom mukom, nerijetko i omalovažavanje i grubo nepoštovanje, narušavaju naš ugled kao Grada, te nam zatvaraju vrata i mogućnost pristupa projektima i daljim radovima u Gradu Goraždu. To je najmanje problem gradonačelnika, te će on kao čovjek imati najmanju štetu od toga. Najveću štetu imaju potencijali korisnici ovih projekata čija pojedinačna vrijednost prevazilaza sve projekte koji su od rata implementirani u Gradu Goraždu. Zbog ovakvog djelovanja pojedinaca koji žele da se bave politikom širenjem nemira i razdora, a pritom nisu u mogućnosti niti su sposobni obezbijediti realizaciju projeka ni u visini od 10.000,00 KM, već je izvjesno da su upitni i projekti izgardnje kolektivnih centara, fekalnog kolektora, te cesta čiji su finansijeri doživjeli posebno ponižavajuć tretman od dotičnih goraždanskih političara”, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika nakon sastanka.

Na ovo je odgovorio stanovnik naselja Luke i član Naše stranke Nezim Alagić koji je negirao navode da je bilo ikakvih zaključaka na sastanku kazavši kako je Ramović okončao sastanak “u kranje nepristojnom maniru” te da je odbio razgovarati sa stanovnicima grada na čijem je čelu. Sastanku je prisustvovalo, kako kaže, 10 osoba, zbog trenutne epidemiološke situacije. Gradonačelniku je poručio da bi mu, umjesto da brine što je do predstavnika Svjetske banke došla vijest o negodovanju građana, bilo bolje da brine što su njegovi postupci uzrok tog nezadovoljstva.

“Nakon dvosatne rasprave u kojoj su građani ponudili niz konstruktivnih prijedloga i ideja o mogućim načinima nastavka građenja obaloutvrde kako bi se ispoštovala i volja stanovnika Goražda, a i kako bi se investicija opravdala u smislu funkcionalnosti, zaključeno je da zaključka nema! Od predstavnika gradskih vlasti i ostalih prisutnih učesnika u implementaciji projekta saznali smo da ne postoji namjera da se radovi obustave. Na gradonačelnikov ‘zahtjev’, obećano je da će se stvari pokušati riješiti ‘u hodu’, što je samo jeftini pokušaj manipulisanja stanovnika grada na obalama Drine. Ono što smo u toku i nakon jučerašnjeg sastanka saznali jeste da ne postoji volja gradskih vlasti da odgovori na zahtjev građana Goražda. Postalo je jasno i da se prilikom izrade i implementacije projekta izgradnje obaloutvrde prema navodima prisutnih s ‘druge strane’ vodilo u najvećoj mjeri elementom finansijskih ušteda. Takvim pristupom mnogobrojna rješenja koja ne bi narušila izgled i urbani način života u gradu su u potpunosti zanemarena”, napisao je Alagić.

Istakao je kako su stekli dojam da “odnos gradske uprave prema predstavnicima Federalnog ministarstva i investitoru nije bio u potpunosti iskren” te da “predstavnici Ministarstva i investitora nisu bili upoznati sa mnogobrojnim problemima koji su nastali dosadašnjom izgradnjom obaloutvrde i zida kao njenog dijela”.

“Ovakvo ophođenje prema Goraždanima dovodi nas do zaključka da je gradonačelnik pristao na sastanak s ciljem kasnijeg manipulisanja javnosti i pravdanja nastavka izgradnje zida prezentovanjem važnosti cijelog projekta zabrinutim građanima, koji bi se trebali zadovoljiti šturim i nemuštim odgovorima. Pokušava gradonačelnik ispolitizovati cijeli slučaj optuživanjem građana da kao pozadina njihovih žalbi stoje određeni politički motiv. Po starom isprobanom receptu, pomagnjavijom i krivljenjem neistomišljenika za urušavanje njegovih tobožnjih napora za razvoj i napredak Goražda, gradonačelnik je mislio da će ušutkati stanovnike koje godinama zavarava. Ovaj put, gradonačelniče, neće moći”, rekao je Alagić.

Naglasio je kako niko od prisutnih nije niti u jednom trenutku pokušao da umiješa politiku u tok sastanka kazavši kako je i on prije svega tu bio kao građanin.

“Ovo je pitanje volje građana koji bi bili primorani provesti ostatak života u ovom gradu gledajući u nakaradni betonski zid, umjesto u rijeku Drinu. Vašim reakcijama Vi doprinosite politizovanju cijele situacije i nemate pravo kriviti druge za ono što ustvari Vi radite. Zbog toga, treba Vam biti jasno, da ćemo kao opozicija stajati uz svoje sugrađane i maksimalno podržavati njihovu istrajnu borbu protiv ovog pokušaja narušavanja izgleda Grada i otimanja rijeke Drine. Međutim, ono što je važnije jeste da ćemo iznad svega kao građani Goražda učiniti sve moguće i uložiti svaki napor da se zaustavi ovaj zločin nad gradom i stanovnicima”, rekao je Alagić.

Na kraju je poručio kako će u oktobru, “kada nov većina Gradskog vijeća predvođena novim graodnačelnikom uđe u prostorije Gradske uprave, ispitati i izvršiti reviziju svih aktinosti u vezi izgradnje obaloutvrde, odnosno svih 12 projekata”.

Podsjetimo, naselje Luke je u poplavama 2010. godine pretrpjelo najveću štetu nakon čega je urađen Interventni projekat oporavka od poplava kojim je planirano uređenje obala rijeke Drine. Iz Ureda gradonačelnika su kazali da se lijeva strana rijeke Drine nizvodno od Mosta žrtava Srebrenice uspješno uređuje, odnosno da su radovi u završnoj fazi, a da radovi na desnoj strani rijeke Drine još uvijek traju.

Građani Luka pokrenuli su i online peticiju u kojoj se navodi da su građani naselja Luka i Goražda protiv gradnje betonskog zida u naselju Luka na potezu od Mosta žrtava Srebrenice do GP Drina, također i na lijevoj obali Drine zbog povrede privatnog posjeda i slobodnog pristupa Drini te navode da je u naselju Hubjeri ,gdje se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom, onemogućen je pristup Drini i samim tim navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Peticiju su do sada potpisale 342 osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad