Prijevoznici i turističke agencije najavili protestnu vožnju u Sarajevu

Vijesti 10. maj 202018:24 > 19:08
N1

U narednom periodu očekuje se dalje smanjenje restriktivnih mjera i u Federaciji BiH. Nove odluke krizni štab trebao bi donijeti 14. maja, a među njima se očekuje i olakšavanje javnog prijevoza , otvaranje vrtića, te početak rada stomatoloških ordinacija. Potpuna liberalizacija ulazaka i dolazaka u BiH neće biti prije druge polovine juna. Turistički radnici u BiH, vodiči ili autoprijevoznici, zbog svega negoduju i tvrde da nisu zaštićeni.

Nonšalantni odnos vlada u BiH u slučaju turizma proistekla je iz činjenice da ovom sektoru mjerama tokom epidemije nije “zabranjen”, ali je de facto onemogućen rad, tako da je zanemaren i u mjerama za spašavanje ekonomije.

“Federalna vlada obećala je da će preuzeti doprinose na minimalne lične dohotke, znači socijalno, penziono i ovo ostalo. Konkretno, niko još feninga nije dobio za bilo kakve subvencije po osnovu ličnog dohotka ili doprinosa”, rekao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

S obzirom da je Evropska komisija pozvala EU i zemlje šengenske zone da produže ograničenje putovanja, osim najneophodnijih, do 15. juna, jasno je da turizam ostaje posebno ugrožen sektor privrede. Poruka da je situacija još krhka za potpunu liberalizaciju prekograničnog prometa osoba dolazi danas i iz kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Turistički operateri i svi ne planiraju nešto prije 15 juna. To je vidljivo i iz aviokompanija i drugih planiranih aktivnosti. Uglavnom, sve što je planirano, to je iza 15. juna”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Prijevoznici i turističke agencije za 12. maj u Sarajevu najavljuju protestnu vožnju praznim autobusima. Obraćaju se federalnoj, ali i kantonalnoj vladi koja je obećala pomoć.

“Vlada Kantona Sarajevo i ministar privrede Draško Jeličić već su sredinom mjeseca aprila obećali konkretnu pomoć kompletnom sektoru turizma. Ništa se do danas nije realizovalo. Naš performans je bio mini protest. Ukoliko ne bude ništa realizirano u skorije vrijeme, nažalost, bit ćemo primorani izaći na ulice. Vjerujte mi možete očekivati stotine turističkih radnika u protestima na ulicama”, rekao je predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajevo “Vučko” Mirza Omerhodžić.

Nešto povoljnije informacije iz kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dolaze za hotelijere i ugostitelje. Omogućit će se boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima.

“Mislimo na skupove do 15 osoba koji bi omogućili na neki način našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne korak po korak raditi. Za sada je vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti, dakle govorimo samo o otvorenim prostorima”, rekao je Čerkez

Izvjesno je i da većih kongresa i seminara ove godine neće biti. Za ugostitelje slabo, ali svjetlo na kraju tunela, prekidaju nejasnoće kako će izgledati bašte s mjerama lične zaštite, fizičke distance i dezinfekcije i može li se u poslovanju u posebnim okolnostima očekivati bilo kakav profit.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad