''Da li ste čuli da se u Berlinu drži misa za poginule borce Wehrmachta?''

Vijesti 12. maj 202013:05 > 13:27
N1

Manja grupa građana okupila se danas ispred katedrale u Sarajevu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom najavljene mise blajburškim žrtvama čije održavanje u glavom gradu BiH je najavljeno za 16. maj.

Kako javlja reporter N1 Rasim Pavica, u centru Sarajeva okupilo se pedesetak građana – nezadovoljnih i zbog činjenice da se na ovom mjestu okupio veoma mali broj ljudi.

Među njima je bio Josip Jurišić, bivši dogradonačelnik Sarajeva. On je rekao da je održavanje mise za Sarajevo neprihvatljivo i da niko nije protiv mise već protiv onoga kome je misa namijenjena.

Ovih dana velika se polemika vodi oko mise, nisam ni znao za šetnju i u 11 sati sam čuo, spremio se i došao. Da podržim ljude koji su na civilizovan način došli da izraze protest protov ovoga. Nikad nisam bio protiv bilo kakve mise, ja sam rođeni Sarajlija i to je za Sarajevo neprihvatljivo. Niko nije protiv mise već protiv onog kome je misa namijenjena, a znamo ko su bile te blajburške žrtve. Odavati počast preminulima koji nisu ništa skrivili, to poštujemo, ali odavati počast zlikovcima i fašistima, to je nedopustivo. Da li ste kada čuli da se u Berlinu drži misa za poginule borce Wehrmachta? Ako se drži, bujrum, neka se održi misa i za fašiste koij su poginuli u Blajburgu”, rekao je Jurišić za N1.

Detaljnije o ovom događaju u informativnim emisijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad