Medicinske sestre u vrijeme pandemije: Nikada ne znate šta nosite kući

Vijesti 12. maj 202019:31 > 19:40
N1

Svakodnevno se bilježi broj novozaraženih medicinskih radnika u cijelom svijetu. Najviše zaposlenih u zdravstvu i najviše izloženi su medicinske sestare i tehničari. Danas je njihov dan, a kako je obilježen u Bosni i Hercegovini, provjerila je Anđelka Marković.

Medicinske sestre, na ulicama Banjaluke, mjere temperaturu građanima. Ranije se ovaj dan obilježavao akcijama mjerenja pritiska, šećera u krvi i slično. Danas je sve prilagođeno borbi protiv pandemije korona virusa čijem su udaru najvše bili izoženi medicinski radicni.

“Naše medicinske sestre su veliki profesionalci. Sama pandemija je dala neke nove protokole kojim su se morale baviti i one su kao svaki dobar profesionalac odreagovale na taj način”, kazala je Živana Vuković Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS.

Rad pod nekoliko slojeva zaštitne opreme, sa zaraženim ili sa pacijentima za koje se u trenutku pružanja medicinske pomoći ne zna jesu li pozitivni na Covid 19, distanca sa članovima porodice samo su neke od otežavajućih okolnosti korz koje su prošli ovi zdravstveni radnici.

“Kao i svaka majka, ne samo majke tu su i očevi koji rade na takvom mjestu vi nikad ne znate šta nosite kući. Tako da smo se morali nekako dogovoriti sa bližnjima, obećali smo im na ljeto da će biti porodičnih druženja”, kazala je Biljana Ćurguz, medicinska sestra u Urgentnom centru UKC RS.

Trideset šest medicinskih sestara i tehničara zaposlenih u UKC RS bilo je pozitivno na virus korona. Deset je oporavljeno, a četvoro se vratilo na posao.

“Nekoliko koleginica je ležalo u Klinici za infektivne bolesti, međutim nijedna nije bila teškog zdravstvenog stanja”, pojasnila je Slađana Vranješ, pomoćnik direktora UKC.

Da su medicinske sestre i tehničari nezasluženo, marginalizovana i nedovoljno cijenjena profesija, poručeno je iz Zeničkog instituta za zdravlje.

“Posebno kada se uzme u obzir da su na prvim linijama odbrane od ove trenutne pošasti, pandemije korona virusa. U tom smislu nam treba odati posebno priznanje obzirom da smo u svim trijažnim centrima gdje se susrećemo sa pacijentima koji su oboljeli ili su potencijalno oboljeli od korona virusa”, kazao je doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Medicinske sestre i tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu, u svijetu ih ima preko 30 miliona, a u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada.

Zenica je ove godine trebala biti domaćin Trećeg simpozija medicinskih sestara i tehničara, te Svečane akademije povodom Dana sestrinstva, zbog pandemije događaji su otkazani. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad