Biološka raznolikost: Jedan faktor mijenja cjelinu

Vijesti 22. maj 201508:56 > 08:56
N1

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. maj Međunarodnim danom bioraznolikosti. Cilj je bio utjecati na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti i njenom očuvanju. Ovaj dan obilježava se svake godine kao spomen na 22. maj 1992 kada je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti.

Stanje u bioraznolikosti je takvo da se cjelina mijenja čim se jedan njegov dio izmjeni“, kazao je za Novi dan Sanel Riđanović, šef odsjeka za biologiju na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Dodao je da od 1.500,000 vrsta koje postoje na svijetu, milion su insekti.

Postoji razlika između određenih vrsta i ekosistema. Od milion i po vrsta, milion su insekti, a samo mali procenat vrsta je istražen. Najčešće antropogeni faktori utiču na uništenje i promjene biodiverziteta“, kazao je Riđanović.

Još je kazao da se edukacijom mladih ljudi i implementiranjem određenih zakona na svim nivoima može promijeniti svijest o biodiverzitetu.

Edukacijom mladih ljudi, implementiranjem određenih zakona na svim nivoima i moramo shvatiti da se mora živjeti u skladu sa prirodom. Otvorili smo novo usmjerenje: konzervacijska biologija i ekologija.To je jedino usmjerenje na Balkanu koje izučava biodiverzitet“.