Selimbegović o otpuštanju radnika: Situacija koja je i nama teško pala

Vijesti 13. maj 202008:51 > 08:56
N1

Urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović gostovala je u Novom danu gdje je govorila o spornoj nabavci respiratora, napadima na novinare, ali i o otpuštanju radnika tokom pandemije u ovom listu.

Suspendovan direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zbog sporne nabavke respiratora. Očekujete li da će biti jačih sankcija od suspenzije?

Zaista se nadam da će nakon silnih korupcijskih afera da će se ova dovesti do kraja. Mislim da ako već u Zakonu nema osnova zbog vanrednih okolnosti, koje su očito zloupotrebljene, da bude kažnjen gospodin Solak – onda treba ju nam objasniti oni koji su mu dali podršku, od premijera, predsjednice Kriznog štaba, do kompletne te političke elite koja je stala iza potpisa sa “Srebrenom malinom”.

Da li je mogući da niko nije znao za spornu nabavku osim FUCZ-a i “Srebrene maline”?

Naravno da nije moguće, ali je moguće da smo mi do te mjere oguglali na bahatost i aroganciju naših srebrenih malina i sličnih korpucijskih afera, solaka i ostalih, koje moramo koristiti kao sinonime za takve stvari, da oni nemaju više ni potrebe da nam se kao građanima, kao javnosti, opravdaju. Sama činjenica da mediji toliko istrajavaju na priči o respiratorima, da bi mogli početi okretati tu korupcijsku stvarnost u svoju korist, odnosno natjerati ih da polože račune.

Neki od nadležnih okrivili su novinare za ovu aferu?

Jeste, naši novinari su “krivi”. Naravno da se mogu tako ponašati jer su se i ostali akteri pravili nevješti. Sam podatak da su stigli neodgovarajući respiratori, pa tek onda dozvola, dovoljno govori o ambicijama kompletne te ekipe da zataška i riješi slučaj na način “lako ćemo” i smjestit ćemo “po zakonu” čitavu priču.

Kritika je bilo i na račun Oslobođenja, zbog, kako se naveli neki, otpuštanja 30 radnika. I ta otpuštanja su se dogodila 15 dana od pandemije. Zašto?

Hajmo po redu. Oslobođenje se razišlo sa 10 ljudi. Bilo je nekih koji nisu prihvatili mjere koje smo uveli. Razgovarali smo s njima i uz sve moguće zakonske obaveze smo se razišli. To je situacija koja je i nama teško pala. Te brojke 30, 50 ili 28.000 – koliko je ukupno bilo otkaza u Federaciji – možda se sve pripiše Oslobođanje i to neka ide na obraz progoniteljima Oslobođenja. To je bilo početkom aprila. Svi smo počeli osjećati otkazivanje kampanja.

Jedanaestog marta smo imali prvi sastanak i donijeli odluku da naše kolege rade od kuće, tada smo počeli da smanjujemo sve što se moglo smanjiti, prvo zbog rizika od virusa koji je dolazi. Sve smo smanjili jer su pali tiraži, 40 posto naših prodajnih mjesta je zatvoreno, sve se to dešavalo u martu. U aprilu smo donijeli odluku da pokušamo spasiti novinu. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti uz takve “prijatelje” koji nas optužuju i progone da smo otpustili više novinara nego što je bilo u Oslobođenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad