N1 na granici BiH i Hrvatske: Nema velikog ulaska bh. građana u susjednu zemlju

Vijesti 13. maj 202013:25 > 13:40
N1

Još nije sasvim jasno kako će izgledati prelazak granice iz Bosne i Hercegovine prema susjednim zemljama, a reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar je obišla granične prelaze u Hercegovini sa Hrvatskom te provjerila situaciju na terenu.

Jelin-Dizdar je kazala kako na Graničnom prelazu Bijača nema prometa, da uglavnom prometuju cisterne i kamioni, do 300 dnevno, a u odnosu na prethodne godine, to su slične brojke. Kazala je da kada je u pitanju prolazak osobnih automobila, oni se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Reporterka N1 ističe kako jako malo građana ide u Hrvatsku, a takav je slučaj i iz Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Još uvijek je na snazi privremena mjera zabrane ulaska u BiH, izuzetak su zdravstveni radnici i oni koji imaju prebivilašte u BiH ili rade u BiH i zato imaju posebne dozvole, dok svi drugi ne mogu ući u našu državu.

Za naše državljane koji dolaze mogu ući, no slijedi samoizolacija u trajanju od 14 dana, nema karantina, ali ono što građani dobiju jeste rješenje o samoizolaciji, pregleda ih sanitarni inspektor i upućuju se u kućnu izolaciju ako nemaju simptoma. O tome da li će doći do ublažavanja ovih mjera, još nemamo informacije. Građani iz BiH mogu ući u Hrvatsku ali trebaju imati valjan razlog, odnosno da pokažu poziv da idu na neki sastanak ili na neku neodloženu obavezu.

Mnogi bh. državljani imaju i hrvatsko državljanstvo i ranije su mogli prelaziti granicu pokazujući osobnu iskaznicu Hrvatske, no sada mogu ući u Hrvatsku samo sa validnom putovnicom.

Radnici turističke zajednice na prelazu pokazuju posebne propusnice.

Jelin-Dizdar je razgovarala sa komandirom jedinice Graničnog prelaza Bijača Marijem Lovrićem koji je rekao kako je još uvijek na snazi odluka Vijeća ministara BiH kojom se privremeno zrabranjuje ulazak stranim državljanima u BiH, uz određene izuzetke, a da federalni sanitarni inspektori izriču mjeru obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Primijetan je minimalan prelaz graničnih prelaza, oko 600, 700. U Hrvatskoj nema mjere samoizolacije, ali nismo primijetili intenzivan rast državljana BiH u Hrvatsku“, istakao je Lovrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad