Boro Kontić za N1: Sarajevo nije adresa za najavljenu misu

Vijesti 13. maj 202017:01 > 17:07
N1

Boro Kontić, novinar, producent i osnivač Media Centra u Sarajevu, za N1 je govorio o novinarstvu danas, a dotakao se i mise za Bleiburg koja je najavljena za subotu u sarajevskoj katedrali.

Kontić smatra da se najavljena misa ne treba održati u Sarajevu.

“Kada je u pitanju najavljena misa, ona se događa u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu. Sarajevo nije adresa za ovo”, istakao je.

Pojasnio je da ono što je najvažnije za Sarajevo u periodu 1941-1945 je sudbina Jevreja.

“To je bila vrlo jaka i značajna grupa u Sarajevu. Uoči Drugog svjetskog rata živjelo je oko 70 hiljada stanovnika, a u tom gradu je stanovalo između 12 i 15 hiljada Jevreja. Skoro svaki peti stanovnik Sarajeva je bio Jevrej. Već za prve dvije godine, taj narod u Sarajevu je u pogromu gotovo zbrisan. Računa se da je negdje 80 posto tih ljudi ubijeno, odvedeno u logore, nestalo. To je narod koji je obilježavao jedno Sarajevo, a danas je sveden na marginalnu grupu”, kazao je.

Kontić navodi da je kardinal Vinko Puljić trebao voditi tu misu u Bleiburgu, ali da nakon što je otkazana zbog pandemije korona virusa, odlučio da je vodi po mjesnoj nadležnosti.

“U protekla tri mjeseca naš sav život je stao. Toliko je stvari otkazano, toliko kulturnih događaja. Naš je kompletan život odložen već treći mjesec. Ne razumijem zašto ta misa se nije odgodila da se desi tamo gdje je trebala da se desi, za nekoliko mjeseci ili možda iduće godine, ne bi se ništa propustilo”, istakao je.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedna situacija koja polarizuje i stvara novu dramu u Sarajevu.

“Bojim se da i ovo što se dešava će ostati jedan od sličnih događaja koje ćemo možda za kojih dan ili mjesec zaboraviti, da bi se opet pojavio u nekom drugom vremenu sa nekom drugom temom. Stalno ulazimo u drame koje se ne završavaju sa katarzom, one se ne završavaju sa nekakvim razrješenjem. Naše su drame beskrajne, one se stalno ponavljaju”, kazao je Kontić.

Govoreći o novinarstvu, Kontić tvrdi da primjećuje jednu veliku promjenu unutar bh. novinarstva, gdje nekoliko mladih novinara svojim radom uspostavljaju kriterij u kojem novinarsto postaje posao za javnost, a ne za politiku.

“Sad se pojavljuje grupa novinara koja svojim novinarstvom, istraživanjem i pričama ovu profesiju dovode na tačku da je to informisanje koje je okrenuto prema javnosti, prema ljudima i nastoje da im rasvijetle svijet u kojem žive. Da im pokažu kakav je zapravo svijet i kakva je BiH u kojoj žive. Kao što vidite, ta slika je jako loša”, kazao je Boro Kontić.

Pogledajte snimak gostovanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad