Nastavak ublažavanja mjera prati poruka nadležnih: Pridržavati se propisanog

Vijesti 13. maj 202018:24 > 19:22
Anadolija

Nastavlja se ublažavanje mjera, nakon brojnih restrikcija zbog pandemije koronavirusa. Ugostiteljski objekt u Federaciji, koji imaju bašte na otvorenom, ponovno su od jutros, nakon gotovo dva mjeseca, otvoreni za goste.. Ipak, nadležni naglašavaju kako je izuzetno važno i dalje se pridržavati propisanih mjera.

Baščaršija izgledala prije svega nekoliko dana izgledala je ovako: Ulice puste, objekti zatvoreni, grad i vrijeme, kao da je stalo.

Ublažavanje mjera na ulice je izvelo sve generacije, da šetaju, druže se i popiju prvu kafu u baštama kafića nakon dva mjeseca.

Sa radom su startale i stomatološke ordinacije, a pooštrene mjere prevencije nisu mnogo promijenile njihovu rutinu. Dok čekaju na zakazivanje prvih pacijenata, stomatologinja nam objašnjava kako će izgledati mjere u praksi.

“U međuvremenu smo se svi pripremali na ovaj period koji slijedi, tako da smo opremili ordinacije sa nekim dodatnim mjerama zaštite. U sklopu dodatnih mjera zaštite i sigurnosti vas kao pacijenata i nas, uveli smo anketne upitnike koje pacijenti ispune prilikom ulaska u ordinaciju. Pacijentu se izmjeri tjelesna temperatura, dezifinciraju mu se stopala, stave se zaštitne kaljače i pacijent ulazi i sjeda na stomatološku stolicu”, pojasnila je Asja Korjenić, doktorica stomatologije.

Za potrebe priloga korišten je model za demonstraciju, budući da čeka rješenje od Ministarstva zdravsta.

A sprave za vježbanje, svoje korisnike, sačekat će još neko vrijeme. No, fitness centri ohrabreni ulažavanjem mjera, pripremaju dvoje prostorije za povratak zaljubljenika u fizičku aktivnost.

“Pa mi se iskreno radujemo ponovnom otvorenju i sa nestrpljenjem očekujemo da nam Federalni štab civilne zaštite i zdravstvena organizacija dozvoli rad i da sa osmijehom i sa velikim zadovoljnstvom dočekamo naše klijente u ovom sportskom ambijentu”, rekao je Azur Kahriman, fitness trener.

Svoje korisnike očekuju i vrtići, bazeni i tržni centri. A sve njih očekuju nešto drugačiji režimi rada, ali sve s ciljem očuvanja zdravlja i što skorijeg vraćanja na stare tračnice.

Od petka će u svoje uskočiti tramvaji, trolejbusi, a sa radom počinje i autobuski saobraćaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad