Nesvakidašnja fontana u BiH izazvala mnoge reakcije, oglasili se i vlasnici

Vijesti 15. maj 202008:06 > 08:19
TNT portal

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, jučer je izazvala veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka. Naime, fontana je u obliku granica Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje kipovi koji uriniraju u vodu.

Iz Etno sela Čardaci, oglasili su se saopćenjem za javnost, u kojem kažu da je instalacija, naziva “SLOGA” inspirirana skulpturom Davida Černija ‘Čůrající postavy’.

“Inspirisana je i životima svih nas.  Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive”, navode iz Etno sela Čardaci. 

Dodaju da je skulpturu svako pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je i svrha umjetničkog djela.

“Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog. Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje”, kažu iz Etno sela Čardaci.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad