U Zenici proradio gradski prijevoz, ali Autobuska stanica i dalje blokirana

Vijesti 15. maj 202008:38 > 08:41
Anadolija

Autobusi javnog gradskog prijevoza te prigradskog i međugradskog saobraćaja od jutros ponovo saobraćaju i na području grada Zenice, ali zbog blokade Autobuske stanice Zenica od radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika, prijevoznici do daljnjeg ne mogu putnike primati i na ovoj glavnoj autobuskoj stanici u tom gradu.

Autobuska stanica Zenica, koja je bila blokirana već blokirana od 31. decembra prošle do 11. februara ove godine, ponovo je blokirana u ponedjeljak, 11. maja, a radnici su poručili da su u borbi za ostavrenje svojih prava spremni stanicu držati u blokadi „sve do izbora“.

“Ponovo pozivamo Gradsko vijeće, Gradsku upravu i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da riješe status radnika i preduzeća. Samo želimo da izmire obaveze prema radnicima, a, onda, neka dalje rade sa preduzećem šta žele. Neka konačno donesu odluku da li gradu treba Zenicatrans i javno-gradsko preduzeće”,  poručuje presjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

On napominje da se preostalih 100-njak radnika, zbog neuplaćenih doprinosa, ne mogu prijaviti ni na biro rada. Sarvan ističe da su ovog puta ponovo blokirali i perone izvan zgrade stanice pa autobusi preduzeća Babić Biss-tours Zenica i Prevoza putnika Zavidovići, koje je Gradska uprava Zenice sredinom januara ove godine, privremeno, na tri mjeseca, angažirala za održavanje linija gradskog i prigradskog prijevoza, putnike ponovo ne mogu primati na peronima u sklopu Autobuske stanice Zenica.

Gradska uprava Zenice jučer je ponovo, drugi put ove godine, pozvala Policijsku upravu 1 Zenica da „poduzme sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti s ciljem deblokiranja Autobuske stanice Zenica od članova Sindikalne organizacije radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika d.d. Zenica i prestanka ometanja Grada Zenica u ispunjavanju svojih nadležnosti u segmentu organizovanja usluga javnog prevoza na svojoj teritoriji”.

Kasumović je deblokadu stanice tražio i polovinom januara ove godine, ali tada je ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić kazao da “nema nikakvih zakonskih uslova da bi ovog momenta policija deblokirala Autobusku stanicu Zenica”. Pekić je tada poručio i da policija neće “ispunjavati ničije privatne želje” te da će isključivo raditi po zakonu.

Policija se, do sada, nije oglasila po novom zahtjevu iz Gradske uprave Zenica niti je deblokirala Autobusku stanicu Zenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad