Gegić se priprema za povratak u Italiju, nakon četiri mjeseca primit će terapiju

Vijesti 15. maj 202014:53 > 15:00
N1

Spisatelj, pozorišni, televizijski i filmski reditelj Šemsudin Gegić, koji inače živi u Italiji gdje je otišao na liječenje kada mu je 2018. dijagnosticiran rak pluća i limfnih žlijezda, ovih dana se priprema za povratak u Italiju. Gegić je došao u Sarajevo u februaru kako bi promomovisao knjigu priča "Ne daju mi oči da šutim", a situacija sa pandemijom COVID -19 onemogućila mu je povratak u Italiju.

Gegić kaže da su ga tri mjeseca karantena i blokade u Sarajevu spriječili da svakih 21 dan prima neophodnu imunoterapiju u bolnici u Milanu, tako da su mu nametnuti uslovi života sa Covid- 19 itekako ugrozili imunitet i cjelokupan zdravstveni status.

VEZANE VIJESTI

#related-news_0

Za to putovanje, za koje se može reći da spada u hitna i neohodna medicinska putovanja, Gegić kaže da je imao punu podršku Bosne i Hercegovine i Italije. Još su ostale tehničke stvari poput dobijanja tranzitnih viza za vozača i automobil koji bi ga prebacio do granice s Italijim, što treba da odobre nadležne službe u Hrvatskoj i Sloveniji, a čemu se on nada.

“Za koji dan, prevashodno zahvaljujući nadasve humanom i profesionalnom angažmanu Ambasade Italije u Sarajevu, MVP BiH – Timu za krizne situacije sa Nerminom Mešinovićem na njegovom čelu, Konzulata BiH u Milanu sa Generalnim konzulom Draganom Mihaljevićem i vice-konzulom Jasnom Martinčević, Mersihe Mačkić iz italijanskog Konzulata u Sarajevu, mojih doktorica Vanese Gregorc i Chiare Lazzari iz Ospedale San Raffaele Milano i nevladine organizacije “Evropski pokret u BiH”, biće mi omogućen povratak na liječenje u Milano”, ističe Gegić, uputivši i zahvalu porodici Imamović iz Stockholma i svima drugima koji su mu na bilo kakav način pomogli tokom tromjesečnog “corona-boravka” u BiH.

Prisjećajući se dolaska u Sarajevo kaže da je iz Milana sa suprugom krenuo za Sarajevo 23. februara, dan nakon prve žrtve korone u Lombardiji.

“Putovanje je proteklo pustim autoputevima, filmski avetinjska atmosfera. Svi su mi govorili da je dobro što kao rizična grupa odlazim iz tog grotla smrtonosnog virusa koji je nažalost zahvatio Italiju i idem u BiH u kojoj tada nije bilo zaraženih. Sve vrijeme sam bio u kontaktu sa kćerkom Eminom (također priznatom umjetnicom) i njenom porodicom, koji su također izbjegli iz Milana na Sardiniju. Naravno, bio sam u kontaktu i sa drugim u Milanu (doktorice, kolege, prijatelji….) i proživljavao svu tu njihovu nevolju i tragediju koja ih je zadesila. Sad je dosta bolje stanje, ali još uvijek je nad Italijom nadvijen bojazan od Covid-19. Svi se nadamo boljemu”, kaže bh. reditelj.

Gegić koji očekuje da bi napokon, zahvaljujući razumijevanju iz Hrvatske i Slovenije, 25. maja mogao da krene na put u Italiju i nakon četiri mjeseca primi terapiju, kaže da će se, ako ne bude zdravstvenih problema, u Sarajevo vratiti na Sarajevo Film Festival kada će u Programu BH FILM, milanska produkcija ULTRASPECIALIST prikazati njegov film “Grudva snijega i šitake gljiva”/”Palla di neve e shiitake fungo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad