Obrok koji je za korisnike Narodne kuhinje više od znaka pažnje i brige

Vijesti 17. maj 202020:18 > 20:21
N1

Više od 3.000 prehrambenih paketa na području cijele BiH i 4.000 iftara na području sarajevskog muftijstva biće podijeljeno ovog Ramazana u okviru projekta brige o starim i iznemoglim osobama koji zajedno sa partnerima implementira Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Za Crnogovčević Isaka i njegovu nepokretnu suprugu ovaj obrok više je od znaka pažnje i brige. Prilika je ovo za prijeko potrebni razgovor i druženje u vremenu kada je pravih drugova izuzetno malo, ističe Isak.

“Dolaze njihove mlađe ove osobe, dođu, urade, pomognu, očiste jer ne mogu sam sve uraditi. Ona (supruga) ne može ništa, a ja i kuham, spremam, što znam što umijem. Nisam nekada znao ni jaje ispeći, a danas Bogu hvala znam i hljeb skuhati”, ispričao nam je Isak Crnogorčević.

Isak je samo jedan od 4.000 onih korisnika koji ovog Ramazana preko Rijaseta i Kuhinje Stari Grad imaju obezbijeđen obrok na kraju cjelodnevnog posta.

VEZANE VIJESTI

 “Mogu svi sehur od toga dobiti, što je najvažnije onaj dobar ramazanski somun, a ja jedino molim Boga da ovakve vrste potrebe bude što manje”, kazala je Zilha Šeta iz Narodne kuhinje Stari grad

“Naš cilj je u tome da na jedan određeni način animiramo naše džematlije na njihove komšije u stanju socijalne potrebe, kao i na institucije koje su obavezne da brinu o takvim ljudima”, poručio je Ibrahim ef. Malanović iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Usisati, popeglati, oprati posuđe i obaviti drugu vrstu kućanskih poslova ili prijeko potrebnu kupovinu životnih namirnica, a nerijetko i dati osnovnu medicinsku njegu, posao je vrijednih volontera mreže mladih.

“To su ljudi koji uglavnom žive sami. Nema niko da im dođe. Zasićeni su negativnim vijestima preko medija, treba im malo da se i razvesele. Kada dođemo u stan primijetimo da treba nešto da poradimo. Uvijek je tu jedan tim tako da ima neko i da posjedi, popriča, a i uradi kućne poslove, većinom, na dnevnoj osnovi”, kazala nam je Adna Zulić, koordinatorica Sektora za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Amela Brdar, stručna saradnica pri Rijasetu Islamske zajednice je dodala:

“Nekada je dovoljno samo da se s njima porazgovara, možda ni to materijalno nije bitno koliko ova psihološka, duhovna podrška.”

Dok odlazimo prate nas molitve Isaka i njegove supruge. I misao koje upravo ovakvi primjeri najbolje potvrđuju: Osmijeh i lijepa riječ ne koštaju ništa, a mnogo znače i dobra donose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad