Sindikat radnika Mittala: Prava ćemo tražiti na sudu i protestima

Vijesti 20. maj 202011:40 > 11:45
N1

Radnici kompanije Arcelor Mittal prve su žrtve tzv. korona zakona, izjavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik sindikata radnika.

U sindikatu su ogorčeni odlukama uprave kompanije o obustavi proizvodnje i slanju radnika na čekanje, koje su, kako kaže Kapetanović, objavljenje 19, a počele su od 12. maja.

Arcelor Mittal želi dobiti subvencije od Vlade, čime bi, kako ističu iz sindikata, u naredna tri mjeseca dobili više od milion maraka.
Iz sindikata ističu da u donošenju ovih odluka nisu ispoštovane zakonske procedure, te demantuju navode iz uprave da u ovom trenutku nema dovoljno potražnje za njihovim proizvodima.

N1

Sindikalci tvrde da je do sada radnicima na kućne adrese upućeno 800 rješenja o slanju na čekanje, a da ih je pripremljeno ukupno hiljadu. Radnicima savjetuju da rješenja ne potpisuju ali da ih sačuvaju, kako bi ih mogli iskoristiti za ulaganje prigovora.

Prema riječima predsjednika sindikata, radnici bi, dok su na čekanju, primali 45 odsto plate, odnosno oko 520 maraka mjesečno.
Sindikalci najavljuju da neće odustati, te da će svoja prava tražiti i na sudu, a po prestanku stanja prirodne i druge nesreće, i protestima.

Radnicima Arcelor Mittala podršku je pružilo i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad