Skupština Brčkog još nije donijela odluku o pomoći gospodarskim subjektima

Vijesti 21. maj 202010:12 > 10:18
Fena

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH na sjednici u srijedu razmatrali su Informaciju o aktivnostima Kriznog stožera na prevenciji zarazne bolesti koronavirusa te, među ostalim, raspravljali o realizaciji Programa mjera pomoći gospodarskim subjektima i usvojili izmjene i dopune Zakona o poticaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

Voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović i voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić istaknuli su da je epidemiološka situacija stabilna i zadovoljavajuća, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

“Trenutačna situacija je povoljna i u našem planu popuštanja mjera trebala bi nastupiti treća faza, a to je puštanje u rad dječjih igraonica, teretana u zatvorenom prostoru, treninga. Ne smijemo zaboraviti da se ovo može vratiti i da moramo poštovati sve preporuke koje smo donijeli”, rekla je Nikolić.

Dodala je kako će Krizni stožer razgovarati o idućim fazama i da će jedna od tema biti popuštanje prelaska preko granice u smislu ukidanja četrnaestodnevne samoizolacije.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić istaknuo je kako je Skupština iskazala potporu Kriznom stožeru za do sada učinjeno, kao i da se tijekom cjelodnevne rasprave došlo do spoznaje da nije učinjen iskorak u nabavi potrebne dijagnostičke opreme za potrebe Javne zdravstvene ustave “Zdravstveni centar Brčko”.

“To se posebno odnosi na tretiranje pacijenata koji eventualno budu pozitivni na coronavirus. Također, porazno je bilo spoznati da imamo dvije procedure nabave dva CT aparata sa istim karakteristikama što je nevjerojatan apsurd koji će nam netko morati obrazložiti i inzistirat ćemo na tome”, rekao je Kadrić.

Skupština je donijela Zaključak da u roku od pet dana Vlada i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ izađu pred Skupštinu s cjelovitom informacijom o ovom slučaju.

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH raspravljali su o realizaciji Programa mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane coronavirusom.

“Odjel za gospodarski razvitak izvijestio je Parlament da će ići u dva koraka isplate sredstava potpore gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta”, rekao je predsjednik Skupštine.

Voditelj Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu Pero Gudeljević pojasnio je da je zbog primjedbi na predloženu odluku Vlada zatražila da se pripremi nova odluka kojom će biti obuhvaćeni gospodarski subjekti kojima je zabranjen rad i oni koji su tražili isplatu 30 posto poreza i doprinosa.

“Te dvije vrste gospodarskih subjekata nisu sporne i financijski gledano to je 2,3 milijuna maraka što ukupno pokriva 75 posto radnih mjesta. Ukoliko Vlada donese tu odluku ići ćemo u njezinu realizaciju, a preostali zahtjevi gospodarskih subjekata bit će preispitani od Povjerenstva nakon čega će se donijeti drugi dio odluke”, rekao je Gudeljević.

Usvojene su Izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine koje se odnose na nadležnosti Zakonodavnog povjerenstva i Stručne službe Skupštine vezano za utvrđivanje i objavljivanje pročišćenih verzija tekstova zakona.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju, projektiranju i razvitku Brčko distrikta dok su izmjene i dopune Zakona o poticaju u poljoprivrednoj proizvodnji usvojene po žurnom postupku.

Prema usvojenim izmjenama fizičke osobe koje žele ostvariti prava na poticaje u poljoprivredi morat će ubuduće imati prebivalište u Brčkom najmanje pet godina. Pravne osobe morat će imati u Distriktu registrirano sjedište i posjedovati vlastito poljoprivredno zemljište ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na teritoriju Distrikta.

Sjednica je prekinuta tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o poticajima u gospodarstvu, navodi se u priopćenju.

“Namjeravali smo uvesti isti princip i u gospodarstvu, da se poslovne jedinice poduzeća koja nemaju sjedište u Distriktu izuzmu iz poticajnih mjera kako bi to ujednačili. Ima malo otpora kod pojedinih zastupnika i još jednom ćemo analizirati argumentaciju zastupnika koji zagovaraju da poslovne jedinice poduzeća sa sjedištem u entitetima, trebaju ostati u poticajnim mjerama Distrikta”, rekao je predsjednik Kadrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad