Medvjedica najvjerovatnije otrovana, Čegar ponudio transport i pomoć (VIDEO)

Vijesti 24. maj 202023:38 > 23:44
N1

U kamenolomu u mjestu Kreševo kod Sarajeva, još uvijek se nalazi jučer pronađena medvjedica sa dva mladunca.

Lovci su je pronašli u teškom stanju, a njeni mladunci su pobjegli u šumu. Kasno popodne stigli su stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, uspavali je kako bi je pregledali, te dali infuziju i lijek.

N1
N1
N1
N1

Trenutno su s njom Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije FUP, bivši komandant specijalne jedinice, te Stjepan Kvesić koji je uz medvjedicu od trenutka pronalaska, i još nekoliko dobrovoljaca koji pokušavaju da je spase. 

VEZANE VIJESTI

Jedno mladunče je spašeno, a ujutro će zorom krenuti u potragu za drugim.

U razgovoru nam je Zoran Čegar potvrdio da se radi o trovanju, što je saznao od okolnog lovočuvara. Radi se o otrovu za puževe kojim se prska povrće, kako bi se zaštitilo. Čegar kaže da će je sam prevesti na lokaciju koja se za to odredi kako bi se životinja spasila.

Cijeli dan pokušava da dođe do informacije o lokaciji, pozvao je i člana predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je, kako kaže, voljan pomoći, te mu se i zahvaljuje na interesu.

Voljan sam lično prebaciti medvjedicu na lokaciju na kojoj će joj biti ukazana potrebna pomoć i biti spašen život, te u potpunosti preuzeti troškove liječenja. Ovo je šteta velika, ovo je majka dvoje mladunčadi. Ovo je zvijer koja je toliko slaba da pije vodu iz moje ruke. Moramo je spasiti. Ja nisam doktor, dali smo joj vode, pokrili dekom i sklonili iz blata. Toliko možemo. Sad se molimo da dočeka jutro.”, kaže Čegar.

Medvjedi su u BIH zaštićena vrsta i potrebno je poduzeti zvanične mjere. Na terenu su volonteri profesori jer FBiH nema interventni tim za velike divlje zvijeri, a što je standard za zemlje okruženja i Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad