Tuzlanska tuga, 25 godina poslije…

Vijesti 25. maj 202017:46 > 17:50
N1

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti. Prije 25. godina, granata ispaljena sa Ozrena, sa položaja Vojske Republike Srpske, ubila je 71 mladu osobu, a ranila više od 100.

Broje delegacije, preživjeli, roditelji, prijatelji, odali su počast stradaloj mladosti. Još jednom podsjetili su da osuđeni general Vojske Republike Srpske Novak Đukić nije iza rešetaka već je slobodan čovjek u Srbiji.

Vesna Kurtalić imala je 15,5 godina kada je stradala na Kapiji. Voljela je život, priča njena majka i kaže da utjehu traži u porodici.

‘Kćerka, zet, unuka, muž i prijatelji su mi ostali u životu. Bol ne jenjava. Ne mogu, nemam snage više, vjerujte”, kaže Zilha Kurtalić, majka.

Nakon 25 godina mir nisu našli ni ostali roditelji, braća, sestre.

”Meni moje dijete ne može platiti ni vratiti niko. Moj sin je imao 16 godina. Sada 21. Maja bi imao 41 godinu. Šta ja trebam svake godine? Oboljela sam na srcu pateći za svojim djetetom”, priča Zekija Beganović, majka.

‘Bol je jedna te ista svake godine. Ne može se to opisati riječima. Ne postoje relevantne riječi kojima ja mogu opisati ove trenutke koje provodimo ovdje”, kaže Adnan Mahmutović.

Prije nekoliko dana otvoren je Memorijalni centar Kapija u kojem se nalaze fotografije stradalih, njihove lične stvari, dokumentacija. Masakr na Kapiji ne smije biti zaboravljen i o njemu se mora učiti u školama, poručuju roditelji i preživjeli.

‘Nekako smo dobili nadu da se neće zaboraviti. Sve je manje roditelja. Ostaju braća, sestra. Ima i Grad da o tome vodi računa”, priča Esma Slijepčević, majka.

”Da se ovo napravilo prije 10, 15, 20 godina ne bi se nikada napisala Knjiga o Kapiji nijedna. Ne bi se plasirale laži i neistine, pravili poligoni. Jer mi bismo rekli: Dođite i vidite činjenice i dokumentaciju na osnovu kojih je Novak Đukić, ratni zločinac, osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, priča Edin Hurić, iz Udruženja „25 Maj“ Tuzla.

Iako osuđen na dvadeset godina zatvora, Đukić nije odslužio kaznu. Napustio je BIH i otišao u Srbiju zbog navodnog liječenja.

I kada svi mi nestanemo, to će uvijek ostati jedna tamna mrlja u odnosima naše dvije države. Hoće li Srbija uraditi šta po tom pitanju, ne vjerujem. Nažalost, živimo u takvom vremenu i na ovom Balkanu gdje ljudi mogu da pobiju djecu i da se na nekim mjestima smatraju herojima”, naglašava Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

Ton Fadil Novalić, premijer FBiH, dodaje da je cijela regija bila dužna istražiti ovaj zločin i kazniti počinioca.

‘Mi dobro znamo da Novak Đukić slobodno šeta Beogradom. To je jedna negativna poruka susjeda koju nam Srbija šalje za ovaj nemili događaj”, smatra Novalić.

Omladine Tuzle neće biti zaboravljena, pokazali su Tuzlaci koji su cijeli dan polagali cvijeće, palili svijeće i molili se za one kojih više nema. Poručili su da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen ali nikada, nikome, nigdje ni ponovljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad